Шефът на БАБХ: Има разлика между продаваните хранителни продукти у нас и в Западна Европа

Има разлики между хранителните продукти, които се продават на българския пазар и в страните от Западна Европа.

Това показва сравнителния анализ между продуктите, направен през последния месец, обяви пред БТВ директорът на Българската агенция по храните Дамян Илиев.

Той уточни, че разликите са описани в етикетите.

Най-сериозни са разминаванията при млечните продукти – при тях стоки с различно съдържание се предлагат под една и съща марка в България и в Германия. Изследвано е сирене, което дори има различен вкус и вид, а се представя за същото.

Сериозни разлики има в състава на шоколадите.

Разлики не са открити само при месните продукти.

В газираните напитки на нашия пазар има глюкозо-фруктозен сироп вместо захар. В енергийните напитки пък има по-нисък процент кофеин спрямо същите марки в Германия.

При натуралните плодови сокове са открити следните различия – в Западна Европа сокът действително е 100%, а на нашия пазар – 97%.

Агенцията по храните е установила и разлики в цените на хранителните продукти от един и същи вид и една марка, но тях ще ги коментира министърът на земеделието Румен Порожанов, уточни Дамян Илиев. Най-сериозна е разликата при детските храни, издаде той.

Огромен скандал избухна след словашко изследване на 22 продукта, което категорично показа по-лошо качество в продуктите на една и съща марка, предназначени за техния пазар. Последва и бурна реакция в Брюксел, а страните в Източния блок се обявиха твърдо против двойния стандарт в хранителните продукти.

В края на май тази година Българската агенция по безопасност на храните започна аналогично изследване.

Бяха купени аналогични на нашия пазар продукти от Германия и Австрия – взети бяха общо 31 проби.

Изследвани се следните групи продукти: месни, млечни, шоколадови изделия, безалкохолни напитки и плодови сокове, храни за бебета и деца.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България