Шефът на „Балкантурист“: Кризата а кадри в туризма е много сериозна

Има много сериозна криза на пазара на труда, касаещ туристическата индустрия. Това каза Нели Сандалска, изпълнителен директор на „Балкантурист“, по БНР.

„Една държава с безкраен потенциал и ресурс, която не може да реши основен проблем, за да може да се развива тази индустрия – това не говори добре за нас. … За мен проблемът е, че ние не можем да задържим точно тази работна ръка, за която държавата харчи достатъчно много средства, за да бъде обучавана. Никой няма да отрече факта, че ние имаме една огромна мрежа от учебни заведения от всякакви нива. Ние подготвяме кадри за всякакви нива. Това е жалкото – че ние точно тази работна ръка, която най-добре познава и пазара, и възможностите на България и българския туризъм – точно тази работна ръка ние допускаме да напусне България“, коментира Сандалска и подчерта, че в същото време търсим резервни варианти и вкарваме хора от бившия Съветски съюз, за да работят.

По думите й обаче въпросът е каква професионална и езикова квалификация имат тези хора и доколко наистина те подкрепят това развитие на българския туризъм: „Не само заплащането се отразява на качеството на труда, а и поради факта, че тези хора не са заинтересовани за нашето развитие на туристическата ни индустрия, те нямат съпричастност към работата, която работят“.

„Ние не сме обезпечили нашите студенти или ученици в профилирани училища да изкарват стажантски програми лятото в България“, подчерта тя. Според нея кадровата криза в туризма може да бъде преодоляна със сериозна държавна политика и стратегия за развитието на туризма:

„Нормално е да се направи планиране на работната ръка и да се знае каква работна ръка ни трябва, какво трябва да обучаваме и тези хора къде ще отидат на работа, като разбира се има и подобаващо заплащане“.

Българинът трябва да стане основният ни турист, а ние все още гледаме колко ще дойдат от чужбина, категорично заяви Сандалска.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика