Шефът на БОРКОР: Секторът с медицинските изделия е изцяло неконтролиран

Секторът с медицинските изделия у нас е изцяло неконтролиран. Това заяви Елеонора Николова, изпълняващ длъжността директор на БОРКОР по БНР.

"Държавата се е оттеглила, тя не контролира цени, търговци и всъщност системата се стреми да прехвърли финансовата тежест за медицинските изделия изцяло върху пациентите", каза тя.

Според Николова, доставчиците на медицински изделия, регистрирани у нас, са в пъти повече от доставчиците на лекарства, а финансовите потоци и възможността за злоупотреби са много по-големи. "Около 330 са регистрираните търговци на лекарствени изделия, докато на медицински изделия – те са над 1100", каза тя.

По думите й, НЗОК възстановява много малък обем от средствата, които се употребяват. Данните, които неправителствените организации обобщават, са около 400 млн. годишно, 200 млн. от които задължително се плащат от джоба на българския гражданин.

"Това е един проблем, който е отчетен като тежък не само в България, но и в цяла Европа и целия свят. В рамките на ЕС печалбата от търговия с медицински изделия годишно е 96 млрд. долара, за целия свят тя надхвърля 300 млрд. В България този сектор е изцяло неконтролиран", каза и.д. директор на БОРКОР.

Според Елеонора Николова цените на медицинските изделия се определят самостоятелно от търговците, като всичко е оставено на волята и въображението на търговци и лекари, които често се договарят помежду си.

От друга страна, регулацията в тази сфера се променя изключително често: "Това говори за развихрени лобистки интереси и за липса на визия какво да се прави в тази сфера".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве