Шефът на гимнастиката: Ако спортът не е зрелищен, няма шанс

Спортът трябва да е зрелище, едно добре представено забавление, в противен случай няма много шансове в днешно време - заяви Моринали Ватанабе, президента на Международната федерация по гимнастика (ФИГ). - Затова бях приятно изненадан с какъв замах председателят Илиана Раева организира настоящото световно първенство в София.

Шампионатът в „Арена Армеец“ посрещна 374 гимнастички от 61 държави. А специално за състезанието бе изградена и временна палаткова зала на паркинга пред съоръжението, която е климатизирана и побира 4 килима.

Надпреварата е и първа олимпийска квалификация за Токио 2020, като най-добрите 3 ансамбъла, от общо 36 стартирали в София, ще си осигурят и квоти за игрите.

„А за приноса на България в световната гимнастика е показателен фактът, че от над 130 страни, които съм посетил, вече не мога да изброя в колко от тях срещнах български специалисти“, продължи японецът. - А това важи също и за Русия.“

Ватанабе е следвал у нас и често по време на пресконференцията използваше български изрази и думи с усмивка.

Президентът на ФИГ разкри и първия си сблъсък с родната гимнастика през 80-те години, когато е бил шокиран от успехите на българките. „Гимнастичката трябва да съчетава в себе си музика, изкуство и да има сърце да претвори всичко това в художествено изпълнение – каза още той. - Дори тогава имах мечта всяка една жена по света да се докосне до този спорт.

Гледам по улиците децата, повечето си със смартфони, а ми се иска да се върнат към по-човешките, естествените комуникации...“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт