Шефът на горското в София заплашвал подчинени

Някои направили аудиозапис с телефон

Директорът на регионалната дирекция по горите в София Милко Христов е заплашвал подчинените си с дисциплинарни уволнения, ако не прекратяват сигнали и производствата срещу престъпната група, която ръководел. Въоръжената група се занимавала с незаконна сеч на гори, транспорт и продажба на дървесина и действала от 2014 г.

Подчинени на Христов свидетелствали срещу него и разказали на разследващите, че ги предупреждавал да си търсят друга работа. Така проверки по сигнали за незаконната сеч били прекратявани, а дейността на групата била прикривана. Някои от подчинените му направили и аудиозапис с телефон на заплахите.

Пред подчинените си Христов обяснявал, че собственикът на фабриката за пелети му е съученик, а друг уличен в незаконна сеч бил познат.

Това стана ясно в специализирания наказателен съд, който трябва да реши дали да уважи искането на спецпрокуратурата за постоянен арест на четирима от членовете на групата - ръководителят на горското в София Милко Христов, на дирекцията в Своге Петър Димов Петров, както и лесничея Петьо Георгиев и сина му Денис Георгиев, който е надзирател.

Петият член на групата - Петър Захаринов Петров е освободен от ареста срещу парична гаранция заради семейното му положение и това, че има непълнолетни деца.

Прокурор Ангел Кънев посочи, че в разговорите, записани със СРС-та членовете на групата обсъждат и кои служители трябва да бъдат уволнени. Прокурор Кънев каза, че по делото показания е дал и Петър Дамянов, чиято кола била подпалена, защото официално подал сигнал за незаконната сеч.

"Пратихме му добро писмо да мълчи", отчел Петьо Георгиев пред тартора на групата след палежа. В неговата барака, който държал със сина си Денис, са намерени и част от оръжията и боеприпасите, както и капсул детонатори, които били обезвредени от СОБТ. Дори в работно време секли дървета от частна гора, подправяли документи, слагали фалшиви марки. Дървата продавали на фабрика за палети, на частни лица, карали материал за огрев и на близките си. От държавното обвинение посочиха, че има доказателства и за други престъпления, за които още не са им повдигнати обвинения.

Според прокуратурата, четиримата могат да извършат други престъпления, ако бъдат пуснати на свобода - може да укрият или унищожат документи, както и да повлияят на свидетели. Освен това до момента многократно са притискали както служители, така и граждани, които са опитали по законен ред да подадат сигнал за незаконната им дейност. Повечето от местните хора, които ги познават, се страхуват от тях. Освен това имат много контакти в София и Своге в институциите, които отговарят за горския фонд. Защитниците на Петър Петров посочиха, че от сряда той е бил временно отстранен от длъжност като шеф на дирекцията в Своге.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право