Шефът на каталунската полиция на съд

Мадрид се извини на ранените при сблъсъците

Шефът на каталунската полиция Мосос д'Ескуадра - Жозеп Луис Траперо, бе изправен пред съд в Мадрид, където даде показания по подозренията, че подчинените му сили не са защитили колегите си от националната полиция от протестиращите преди референдума в неделя. Става въпрос за инцидент на 20 септември в Барселона, когато демонстрантите изляха гнева си върху служители на Националната гвардия, която подаде оплакване.

Разследването срещу Траперо може да доведе до повдигане на обвинения в сепаратизъм, които се наказват със затвор до 15 години. Заедно с него показания дадоха още един висш служител на Мосос д'Ескуадра и двама отявлени активисти за независимост на Каталуня. Всички напуснаха съда, без да им бъдат наложени каквито и да било ограничителни мерки.

Представителят на Мадрид в Каталуния Енрик Мило се извини вчера на стотиците ранени от полицията при сблъсъците на референдума, но настоя, че вотът е незаконен. Междувременно испанското правителство прие постановление, с което улеснява преместването на централите на компании от Каталуня.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа