Шефът на КЕВР Иван Иванов: Трябва да се развие газовата инфраструктура в България

Трябва да се развие газовата инфраструктура в България. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов по време на кръгла маса на тема "Рискове и перспективи за енергийната сигурност на Югоизточна Европа" в София Хотел Балкан. Това ще даде възможност за доставки на природен газ от различни източници.

Освен това трябва да се пристъпи към създаването на либерализиран пазар на природен газ в страната и впоследствие в региона на Югоизточна Европа. КЕВР ще създаде една устойчива регулаторна рамка за един бъдещ пазар на природен газ в страната, която да даде гаранция на инвеститорите и търговците, добави Иванов.

Интерконекторът Комотини - Стара Загора е от изключително значение за България, защото той ще даде възможност страната ни да получава природен газ от Южния газов коридор, смята Иванов. С напредването на строителството на газопровода TANAP, респективно на този през Гърция /TAP/, във втората половина на 2020 г. България може да получава газ по това направление. Освен това през следващата година България ще може да разчита на доставки на природен газ и от север - от Румъния, изтъкна председателят на КЕВР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България