Шефът на „Лайпциг“ е най-богат във футбола

Най-богатият собственик на клуб няма отбор нито във Висшата лига, нито в Примера дивисион. 74-годишният милиардер Дитрих Матешиц притежава отбори от Германия и Австрия. Той е собственик на „Лайпциг“ и „Залцбург“, негов е и американският „Ню Йорк Ред Булс“.

Британският вестник „Мирър“ извади списък на най-богатите мъже във футбола и обяви състоянието на Матешиц – 20,3 милиарда евро.

Шейф Мансур, собственикът на английския шампион „Манчестър Сити“, е втори с „едва“ 19,4 милиарда лично състояние. Богаташът от Абу Даби притежава също и американски клуб - „Ню Йорк Сити“. Третото място в престижната ранглиста е за семейство Аниели. Шефовете на „Ювентус“ имат 11,8 милиарда евро. Веднага след тях се нарежда Филип Аншутц, който е собственик на „Лос Анджелис Галакси“ (11,4 милиарда).

Повече от два пъти по-беден от лидера Матешиц е Роман Абрамович, превърнал „Челси“ в империя. Руският олигарх има „в джоба“ 9,4 милиарда евро. След него идва Стан Крьонке. Американецът е собственик на „Арсенал“ (7,3 млрд.). Чак тогава е редът на Насер Ал-Хелайфи, който управлява ПСЖ и 7,1 милиарда.

Най-странно осмата позиция е на Шахид Хан. Пакистанецът, който иска да сложи ръка на „Уембли“, има 6,1 милиарда евро. Но неговият „Фулъм“ изглежда сигурен изпадащ от Висшата лига. Последните две позиции в Топ 10 са за китайския бизнесмен Жан Джиндан, собственик на „Интер“ и 5,9 милиарда евро. А последен е най-богатият англичанин – Джо Луис, който има „Тотнъм“ и 4,3 милиарда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят