Шефът на НЗОК проф. Камен Плочев: 271, 2 млн. лева са задълженията ни към други държави

Стойността на задълженията към други държави непрекъснато нараства. Към 31 януари 2018 година те са на стойност 271, 2 млн. лева. Това каза управителят на НЗОК проф. Камен Плочев на извънредно заседание на парламентарната здравна комисия.

„По Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година средствата на здравноосигурителните плащания за медицинска помощ са в размер на 71 млн. лева“, обясни той.

„На 20 януари 2018 година получихме от Германия писмо, въпреки че есента бяхме договорили забавянето, че нашите плащания не са довели до спиране на нарастването на задълженията, за изплащането на които срокът от 18 месеца е изтекъл“, посочи проф. Плочев.

Решихме да изпратим писмо до парламента с молба да ни помогнете, никой не е поискал актуализация на бюджета, някой трябва да ни каже как да се справим с този проблем, допълни още проф. Плочев.

Непознаването на процедурите не е извинение и не трябва да е част от профила на управител на НЗОК, каза председателят на комисията по здравеопазване Даниела Дариткова и допълни, че когато човек поема подобен пост, трябва да се запознае с всички законови процедури.

„В началото на тази година сумата на задълженията възлиза на 23,6 млн. евро. До края на тази година ще изтече срокът от 18 месеца на още една сума в размер на 23 млн. евро“, уточни той.

Министерството на здравеопазването дължи на НЗОК 18 млн.лв., каза още управителят на НЗОК проф. Камен Плочев. По думите му това е трансфер от МЗ към НЗОК, който тя трябва да предостави на чужди фондове след лечение на български граждани. Проф. Плочев посочи, че досега МЗ е платило 64 хил. лв.

Изслушването на проф. Плочев в по предложение на ПГ на БСП. На заседанието присъстваха представители на Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравните грижи и на Българския фармацевтичен съюз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България