Шефът на Ню Бояна Ярив Лернер стана българин

Ярив Лернер

Едни бягат от България, аз пък идвам

Изпълнителният директор на "Ню Бояна филм студиос" Ярив Лернер вече има български паспорт. "Вчера си получих документите - похвали се той - и вече съм български гражданин." Синът на продуцента Ави Лернер е в България от 7 години. "Много ми харесва тук - признава Ярив Лернер. - Докато едни бягат от България, аз пък идвам," пошегува се той. Лернер представи пред журналисти последното нововъведение в киноцентъра в Бояна - студио за подводни снимки с площ 20 метра широк и дълбочина  6 метра и обем 2400 кубически метра. Огромният воден резервоар е съоръжен със специална техника за прочистване на праховите частици, която осигурява 98% прозрачност на водата, за да се гарантира кристално качество при снимките. Това е едно от най-модерните и най-големите студиа за подводни снимки в Европа.

Друга новост е социалният проект на "Ню Бояна филмс  студиос", който започва тези дни. Киноцентърът взема за обучение деца от домове за сираци, навършили пълнолетие. "Нали знаете, че след като станат на 18 г. държавата престава да се грижи за тях и те увисват наникъде - без дом, без работа," обяснява Лернер. Киноцентърът назначава на работа трима младежи, като им осигурява и квартири и храна. Идеята е младите хора, подбрани чрез различни организации, които работят с деца, останали без родителска грижа, догодина на свой ред да обучат следващите участници в програмата. Тя е по примера на английската система Bootstrap, която е позната във Възрожденска България под названието взаимоучителна метода.

Утре предстои важен пробив във взаимоотношенията между Националния филмов център и "Ню Бояна филмс студиос". На пресконференция ще бъде обявено и официално ратифицирано споразумение за сътрудничество между директора на НФЦ и изпълнителния директор на Ню Бояна Ярив Лернер.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино