Шефът на ОДП-Благоевград образува вътрешна проверка по повод твърденията на Антон Кутев за бит 17-годишен младеж от полицаи

Снимка: Архив

Старши комисар Николай Хаджиев, шеф на ОДП-Благоевград, е разпоредил извършването на вътрешна проверка по случая с инцидента с непълнолетния 17-годишен младеж в Сандански, за който сезира Антон Кутев от БСП.

Сигналът дошъл при Кутев от Конфедерация за защита на правата на децата, за пребито 17-годишно момче от цивилен полицай в Сандански. Според ст. комисар Хаджиев проверката трябва да бъде завършена в най-кратки срокове и той ще може да коментира случая чак след това. Той допълни, че е разпоредена проверка по случая относно задържаното лице – непълнолетен 17-годишен младеж, който е бил задържан в петък във връзка с извършени от него противоправни деяния.

Младежът е 17-годишен спортист по джудо. Той е от столицата и е бил на лагер в Сандански. Според Хаджиев ,момчето е участвало в противообществена проява, заради което е задържан за хулиганство. Районен съд – Сандански е разгледал дело по УБДХ, на което му е определено наказание да бъде предаден на Комисията за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни в София. Пред съда Юлиян Б. се е извинил за поведението си, а после дошли родителите му да си го приберат. Едва по-късно той е извадил медицинско свидетелство за нанесен побой, разказаха още източици от полицията.

По повод твърденията за упражнено полицейско насилие тече проверка. 17-годишният е с криминални прояви, регистриран е за кражби и наркотици,съобщиха още от полицията.

А по-рано Антон Кутев разказа:

„Получихме сигнал от Конфедерация за защита на правата на децата, че в петък вечерта четирима младежи – между 13 и 17-годишни деца, в Сандански влизат в конфликт с друг човек, който е бил с автомобил. Но в резултат на този сблъсъкът човекът, с който се скарват тези деца, се оказва цивилен полицай, който в момента не е на работа. След това идват три полицейски коли и пребиват едно от децата“, заяви Кутев и посочи, че детето със сигурност се е държало арогантно, но по думите му не е налитало бой. „Каквото и да е направило това дете, можеше да бъде арестувано и съдено или да бъдат взети други мерки. То има 20 контузни рани. Децата, които имат клипчета на част от случващото се, разказват, че 17-годишният младеж първо е бил бит пред тях, а после е бит и в самото районно. Искам да попитам какво е наложило един 17-годишен младеж да бъде бит от повече от пет полицаи. Какво налага тази форма на арест? Според мен става дума за превишаване правата на полицаите, но не съм аз човекът, който да го каже.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право