Шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов: Трима души остават с опасност за живота след катастрофата край Своге

Трима души остават с опасност за живота и тежки белодробни контузии след тежката катастрофа край Своге. Това каза изпълнителният директор на болница „Н. И. Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов по време на брифинг за състоянието на пострадалите при тежката катастрофа край Своге.

„На някои от настанените им предстоят операции. Пациентката, която е в неврохирургия, ще бъде допълнително изследвана и най-вероятно й предстои оперативна интервенция в областта на лицевите кости. Останалите 3 пациентки остават в същото тежко общо състояние, с опасност за живота. Те са на командно дишане, но все пак доброто е, че остават стабилни – няма колебания и не се нуждаят от допълнително подпомагане на сърдечната дейност. Смятаме, че за сега най-острият период е овладян, но както казахме вчера – остава една въпросителна, защото гръдните травми са много тежки, двустранни. Те се развиват постепенно – в рамките на 4 до 7 дни и там може да се очаква всичко. Предстои един процес на възпаление, който е задължителен след такива тежки травми, а самия организъм отговаря с имунен отговор“, заяви още проф. Балтов.

„Хубаво е да има кръводарители. Ако се направи една хубава кампания би било добре за всички, защото не само в „Пирогов“ има ранени, така че нека ако има възможност да бъде дадена кръв, защото това ще подпомогне всички, които имат нужда от нея“, каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България