Шефът на СДВР Георги Хаджиев: Сигурността в София е гарантирана, престъпленията са спаднали с 10%

Георги Хаджиев

С 11% са се увеличили дейностите с наркотици, телефонните измами намаляват

Само 18% от откраднатите коли в София са били открити

1/3 от икономическите престъпления у нас се извършват в столицата

Намалява миграционният натиск

Кражбите са най-често извършваните престъпления в столицата

Катастрофите намалели с 12%

„Средата за сигурност в столицата е гарантирана. Регистрираните през 2018 г. престъпления, на територията обслужвана от СДВР бележи спад с близо 9,7% сравнение с 2017 г.“, Това съобщи директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев, които отчете работата на дирекцията през 2018 г. пред Столичния общински съвет.

Регистрираните криминални престъпления са с 9,3% по-малко, а икономическите са с 12,7%. Това снижение в различна степен е отчетено при почти всички видове престъпления, с изключение на свързаните с наркотични вещества, престъпленията против паричната и кредитната система и данъчните измами.

Хаджиев отчете, че се наблюдава ръст от 11,7% на престъпленията свързани с разпространение и производство на наркотици. Разкриваемоста при тях е голяма – около 67%.

С 23% се е увеличил броят на разкритите престъпления, регистрирани през предходни периоди и разкриваемостта от 32,4% бележи увеличение с в 2,5 пункта, сравнение с 2017 г. От обществено значимите форми на конвенционална престъпност преобладаващ дял от 69% заемат посегателствата срещу собствеността, докато тези срещу личността имат дял от 5,4 в общата структура.

Кражбите от жилища, грабежите и поротивозаконните отнемания на автомобили остават доминиращи и за 2018 г. Кражбите остават най-често извършваното престъпление в столицата с дял от 57,8 % от всички заявени посегателства. От броят им е отчетен спад с 11% спрямо 2017 г., а разкриваемостта е с около 2% повече. Спада и отчета на кражбите на територията на цялата страна. За 2018 г. е отчетено намаление с над 22% при регистрираните грабежи спрямо година по-рано, а нивото на разкриваемост остава 36% както е било през 2017 г. Забелязва се намаляване на телефонните измами в София.

Само 17,9% от откраднатите коли в София през 2018 г. са били открити. Най-много грабежи на автомобили са регистрирани в 6-то РУ, което обхваща районите “Красно село”, “Овча купел” и “Витоша”, както и селата Владая, Мърчаево и Мало Бучино. “Разкриваемостта е ниска, защото след образуване на преписката престъпленията се преквалифицират в други текстове на Наказателния кодекс”, обясни Хаджиев.

Директорът на столичната полиция отчете, че в последните две години тенденцията е към намаляване на кражбите на автомобили. През миналата година дневно са били задигани по 2,9 коли, а през 2017 г. - 3,4.

От всички икономически престъпления на страната около 30% се разкриват в столицата. 2424 престъпления са регистрирани през годината в сферата на икономиката или с 12,7 % по-малко от миналата година. Разкрити са 425 деяния.

Наблюдава се увеличене на документите пресътпления –тези свързани с подготвянето на фалшиви платежни документи, прилагат се нови механизми и все повече хора, които не са криминално проявени участват в тях.

Нарастват опитите за прикриване на средства от престъпна дейност, като чрез манипулация на оборотни средства на големи търговски дружества чрез фиктивно издадени документи се осъществява легализирането им. Зачестяват и измамите в интернег банкирането-организирани групи източват пари от сметки.

Наблюдават се и престъпления в сферата на социалното осигуряване са престъпленията по служба, свързани предимно с преживашаване на права, съставяне на неистински документи при подаване на заявления за отпускане на пенсия за прослужено време, неправомерно освидетелстване от ТЕЛК. Открита е тенденция за усложяването на данъчнте престъпления.

Намалява миграционния натиск

„През 2018 г. в страната се наблюдава тенденция за намаляване на безпрецедентния миграционен натиск, характеризиращ се с интензивност и високо напрежение, отчете още Хаджиев. Значително се е ограничило преминаването на мигранти по т.нар Балкански маршрут, преминаващ през Гърция, Македония и Сърбия като транзитен. Тези мигранти са се опитвали да избягват регистрация в информационните системи.

„В резултат на работата на служителите от група Потиводействия на престъпленията свързани с преминаване на чужденци през страната се наблюдава тенденция на намаляване на незаконно преминалите през границата на България чужди граждани. София остава разпределителен център. Структурите са задържали 1457 чужди граждани. 975 са настанени в Специализирания дом за временно настаняване на чужденци и разпределителен център. Издадени са 210 заповеди за принудително отвеждане до границите или 67% по-малко от 2017 г. До момента задържаните чужденци без документи за самоличност преобладаващо са граждани на Авганистан, Пакистан, Сирия, Ирак и Алжир. Те са влезли у нас през зелена граница от Турция. Крайната им цел е Западна Европа“, каза Хаджиев.

По тема пътна безопасност той съобщи, че от началото на годината е отчетено намаление на пътните инциденти в София с 12,7%. През 2018 г. обаче загиналите при катастрофи в София са с 14 повече от миналата година. През периода е имало около 59 600 нарушения по Закона за движене по пътищата. От тях акт е написан на около 29 100 шофьори, а фишовете са 30 000, което е с 10% повече от 2017 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България