Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев за случая със задържаните данъчни: Обект на натиск са били малки фирми

Архив
Главният прокурор Иван Гешев

Щавене” и „изнудване” – по този начин шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев определи действията на служителите на НАП, арестувани преди два дни . Пред БТВ той обясни, че обект на натиск са били малки фирми.

Разследването тръгнало от данни за изтичане на информация от Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата – служители на НАП предупреждавали търговци за предстоящи проверки. Така през октомври м.г. започнала работата по разплитането на по-голямата схема.

„Става дума за инспектори, включително и ръководители на екипи. Те са притискали чрез проверки съответните търговски обекти – при констатирани нарушения или фиктивни нарушения са „мотивирали” съответните търговци, за да не бъдат санкционирани”, обясни прокурор Гешев.

Рушветът бил получаван по различни начини, като един от по-оригиналните е заедно с контролната покупка, която проверяващите правят, за да проверят изправен ли е касовият апарат. В други случаи поисканите пари идвали през посредници.

Сумите от всеки обект са между 500 и 5000 лв., по думите на обвинителя – може би скромни, но пък плащани редовно.

Така и по домовете на данъчните са намерени над 300 000 лв.: „Установили сме, че голяма част от тези пари са с източник корупционни действия”. Арестуваният на най-високо ниво е ръководител на сектор „Оперативни проверки”. Гешев посочи, че има и данни за замесени на по-високи нива, но все още няма събрани достатъчни доказателства, за да се пристъпи към действия спрямо тях.

„Проблемът е в две насоки. Ако има нарушение, то парите не влизат в държавата. Когато са натискани и изнудвани съответните търговци, вместо държавата да подпомага дребния бизнес, тя го унищожава”, смята началникът на спецпрокуратурата.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право