Шефът на тол управлението: Сега леките автомобили финансират пътната инфраструктура, трябва да обърнем това

Снимка: Архив

Технически на 16 август ще бъдем готови за въвеждането на тол системата. В момента водим интензивни разговори и с транспортните фирми, за да видим как ще стане. Чисто технически обаче няма индикации, че ще има проблеми. Това заяви проф. Олег Асенов – директор в националното тол управление към Агенция "Пътна инфраструктура", по Канал 3.

"Ние стоим зад тол системата. И много желаем в края на август да се поздравим с нейното стартиране. Всичко обаче показва, че върви към готовност за започване, но да си признаем сме пропуснали една грешка и тя е човешкият фактор. Изпускаме главния момент, че ценовата политика не може да бъде диктувана от един естествен монополист, какъвто е АПИ, а трябва диалог", каза от своя страна инж. Васил Рангелов - зам.-председател на Научно-техническия съюз по транспорта.

В момента дневните винетки за камиони струват 23 лева. Според новата система плащането ще е на километър, като за малък камион сумата за ден може да достигне 28 лева, а за един голям камион с над 4 оси - до 238 лева за камион.

"От обявените цени от АПИ има шок в бранша поради неочаквано високи ставки за автомобили от 12 тона нагоре", заяви Рангелов.

"Предложените тарифи са базов консервативен модел, който е подложен на дискусия. Категорично ще има развитие на този модел. Предстои развитие. Има и различни ставки за различните екологични класове, където има резерв", отговори Асенов.

"Знаем, че в момента пътната инфраструктура се финансира от леките автомобили. Този модел трябва да се смени. Дали тази е най-добрата, предстои обсъждане, но трябва да обърнем пирамидата и моделът да се промени и тази инфраструктура да се самофинансира", каза още шефът на тол управлението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България