Шефът на Фонда за социално осигуряване в Гърция: Който не може да си плаща осигуровките, да имигрира в България

Изказване на шефа на Фонда за социално осигуряване в Гърция предизвика скандал. Той призова гърците, които не могат да си плащат осигуровките, да имигрират в България, предаде БНР. Опозицията настоява премиерът Алексис Ципрас спешно да заеме позиция по случая пред парламента.

"Ако не може да си плащате данъците и осигуровките в Гърция, имигрирайте в България", това изявление направи директорът на Фонда за социално осигуряване Димитрис Тсакирис и то на среща с предприемачи и търговци, които трябваше да убеди в логиката на промените в осигурителната система.

След това Тсакирис направи безуспешен опит да обвини медиите,че „погрешно изтълкували изказването му“. В отговор медиите написаха: „Всички гърци в България“ с негативни коментари, както за позицията на държавния служител, така и на правителството, след като над 60 хиляди гръцки фирми са се прехвърлили в България поради достъпната данъчна система и осигуряване.

Депутати от опозицията настояват премиерът Алексис Ципрас незабавно да коментира пред парламента изказването на шефа на Фонда за национално осигуряване, както и освобождаването на Тсакирис от поста.

Възмутени са дори депутатите от Сириза.

"Да отиде да се прави на директор в България", заяви пред гръцка телевизия депутатът Никос Маниос.

В резултат от изказването на осигурителния шеф, търговците и предприемачите, както и синдикатите, отказват да преговарят с него по новата схема за повишаване на осигурителните вноски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа