Шефът ще може да праща работници за доброволци

Регистърът ще е готов до пролетта, каза пред “Труд” Светлана Ангелова от ГЕРБ

Родните фирми ще могат да сключват договори с неправителствени организации за доброволческа дейност. А шефовете им ще може да пращат служители като доброволци при тяхно съгласие. Това ще стане, след като парламентът приеме новия законопроект за доброволчеството, който вече е внесен от депутати на ГЕРБ и Обединени патриоти.

В текстовете е отделена част за корпоративното доброволчество, което е дейност, която се осъществява от работници или служители на местни и чуждестранни лица по собствен избор и съгласие и със съгласието на работодателите им в рамките на работното им време. Предвидени са и договори за уреждане на дългосрочно корпоративно доброволчество със съответните неправителствени организации, регистър на доброволците, както и доброволчески карти и индивидуални застраховки, когато е необходимо. “Очаквам законът да бъде приет окончателно до два месеца. Ще дадем добър знак, ако това се случи в рамките на европредседателството ни, защото България е една от малкото страни в ЕС без закон за доброволчеството”, каза пред “Труд” зам.-шефката на социалната комисия в парламента Светлана Ангелова.

Припомняме, че това ще бъде четвърти опит за гласуване на доброволческото законодателство. То бе подготвено още в 41-я парламент, но предсрочните избори бяха пречка за приемането му. От ГЕРБ са категорични, че законът ще развие доброволчеството у нас. А регистърът на доброволците ще позволи по-бърза реакция за помощ при бедствия, например.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България