Шеф на дърводобивно предприятие отива на съд заради смърт на работник

Окръжна прокуратура – Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Кр. Кръстев, собственик и управител на дружеството „Т.-73“ ЕООД, което имало сключен договор за добив на дървесина на остров Керкенеза по поречието на река Дунав. По него фирмата се задължавало да извърши сеч, извоз и рампиране до временен склад на маркирана дървесина, съобщиха от държавното обвинение.

На 19.04.2016 г. на острова заминали няколко работника на „Т.-73“ ЕООД за рязане на дърва на обекта. Сред тях бил и четиридесет и четири годишният Б. Йорданов. По време на работа от дървото, което той започнал да реже с моторна резачка, върху него паднал изсъхнал масивен клон. В резултат на случилото се пострадалият получил тежка черепно-мозъчна травма с многофрагментарно счупване на костите на черепа и контузия на мозъка и гръдна травма, довели до неговата смърт.

В хода на разследването на трудовата злополука били установени редица нарушения от страна работодателя – обвиняемия Кръстев, в това число Закон за здравословни и безопасни условия на труд, Кодекс на труда, Правилник за здравословни и безопасни условия на труд в горите, Наредба за минималните изисквания по безопасни и здравословни условия на труд, както и задължението му по сключения договор за добив на дървесина.

Извършвайки и допускайки нарушения на нормативните правила за безопасна работа, обвиняемият допуснал на работа пострадалия Йорданов като дърворезач с моторна резачка без сключен трудов договор с него. В качеството си на работодател той не извършил оценка на риска за здравето и безопасността на работниците на обекта, която да обхваща работните процеси. Наред с това не изпълнил задължението си да проведе и документира началния инструктаж по безопасност и здраве на работника, пряко зает в дейност с висок производствен риск, нито извършвал ежедневен такъв. Кръстев не осигурил писмени инструкции относно условията за използване на работно оборудване, допуснал дърворезачът да работи без изискващите се за този вид дейности лични предпазни средства – каска, очила, ръкавици.

За причиняване на смърт, поради незнание и немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, обвиняемият Кръстев е предаден на съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право