Шеф на разузнаването обвинен за теч на тайни (обзор)

Драгомир Димитров в момента е консул на България в Мюнхен.

На свобода е срещу 5000 лева гаранция

Драгомир Димитров помогнал на фирма да набави 91 500 евро

Военно-окръжната прокуратура в София повдигна обвинение на бившия председател на Държавна агенция “Разузнаване” Драгомир Димитров, който в момента е консул на България в Мюнхен.

Държавното обвинение е събрало данни, че от 14 юли 2016 г. до 9 август 2016 г., в качеството си на председател на ДАР, Димитров е нарушил своите служебни задължения. Той не е организирал и не е контролирал дейностите по защита на класифицираната информация в агенцията, с цел да набави за определено дружество 91 500 евро, казаха от прокуратурата. От това са настъпили немаловажни вредни последици - осъществен е нерегламентиран достъп до класифицирана информация. Драгомир Димитров е с “Парична гаранция” в размер на 5000 лева. От прокуратурата казаха, че няма да дават повече подробности, тъй като случаят представлявал държавна тайна.

От министерството на външните работи казаха, че към момента няма основание за предприемане на действия, тъй като обект на проверка са действия, извършени от служителя преди назначаването му в дипломатическата служба. Димитров оглави ДАР през 2012 г.

Неговият предшественик ген Кирчо Киров също има проблеми с правосъдието. На първа инстанция той получи 15 г. затвор по обвинение за длъжностни присвоявания на пари от разузнавателната служба. Срещу Киров има и заведен иск за 1,163 млн. лв. от Комисията “Антикорупция”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право