Шеф от АПИ обвинен за трагедията в „Ечемишка“ (обзор)

Софийската окръжна прокуратура повдигна първо обвинение за инцидента, при който загина жена в тунел “Ечемишка” на магистрала “Хемус”. Бившият шеф на дирекция “Поддържане на пътна инфраструктура” към Агенция “Пътна инфраструктура” Георги Златев е обвинен в длъжнoстно престъпление. По думите на окръжния прокурор на София Наталия Николова началникът е проявил немaрливо отношение към ремонта на съоръжението.

Златев е бил длъжен да изготви план за почистване на корозиралите участъци. През 2015 и 2016 г. в АПИ са постъпили три доклада от държавно дружество “Автомагистрали”, предупреждаващи за необходимостта от ремонт на носещата конструкция на осветлението в тунела. Открити са и сигнални писма от МВР, които са предупреждавали за опасното състояние на инсталацията.

Както заявява Николова, Златев е бил информиран за корозирала носеща конструкция в тунела и нуждата от ремонт. “Лицето е нарушило длъжностната си характеристика, правилник за структурата и дейността за работа на АПИ, правилник за прилагане на Закона за пътищата, наредба за поддържане и текущ ремонт на пътища, както и наредба за технически правила, норми за проектиране на пътни тунели”, обясни тя.

Бившият шеф от АПИ е с мярка “подписка”. Той може да получи от 1 до 6 години затвор, ако вината му бъде доказана в съда. Кръгът на обвиняемите не е изчерпан, проверяват се всички длъжностни лица, ангажирани с ремонта и поддръжката на тунела, посочиха от прокуратурата.

Георги Златев бе уволнен след трагичния инцидент, при който осветително тяло падна върху преминаваща през “Ечемишка” кола и уби на място 64-годишната Елена Горанова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право