Шефът на испанския кризисен щаб - с коронавирус

Д-р Фернандо Симон

Говорителят на властите в Испания за кризата с коронавируса е дал положителна проба за причиняваното от вируса заболяване COVID-19, съобщи БТА. Все още се очаква окончателно потвърждение на този резултат.

Четиресет и седем милионна Испания стана трета по брой на инфекциите след САЩ и Италия, задминавайки по този показател Китай. Тя освен това е втора по смъртни случаи след Италия.

Д-р Фернандо Симон, "лицето и гласът" на испанските власти от началото на кризата, бе заменен на днешната редовна пресконференция от своя заместник, д-р Мария Хосе Сиера.

В първите дни на кризата Симон получаваше похвали за излъчваното от него спокойствие и демонстрираната прозрачност, но с нарастването на случаите на заразяване и на смъртните случаи той бе подложен на остри критики, че е подценил сериозността на епидемията.

Сиера заяви днес, че дневното увеличение на случаите е намаляло от средно 20 процента преди 25 март до 12 процента за последните пет дни. По думите му спадът се дължи на социалното дистанциране и мерките за изолация, които са в сила през последните две седмици. Сега основните притеснения на испанските власти са свързани с натиска върху интензивните отделения.

"Намаляването на натоварването върху отделенията за интензивни грижи ще бъде от важно значение при обмислянето на мерките за отхлабване на сегашния ограничителен режим", заяви тя.

Близо 12 300 испански здравни работници са с коронавирус. Това се равнява на около 14 процента от всички 85 195 потвърдени случая в Испания - приблизително същия дял, както и миналата седмица, отбелязва Ройтерс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа