Шивашко предприятие, чиито работници прекратиха договорите си с помощ от ГИТ, е обявено в неплатежоспособност

Главна инспекция по труда

С решение на Окръжен съд Пловдив е открито производство по несъстоятелност на „Тренд фешън Текстил“ ЕООД, което през април 2018 г. прекрати производствената си дейност, а негови работници и служители останаха без заплати. Назначен е и временен синдик. Исковата молба е подадена от работодателя.

Решението открива възможността на работниците да се обърнат към Фонда за гарантирани вземания при несъстоятелност на работодателя, за да получат обезщетения за дължимите им суми, съобщават от инспекцията по труда.

Предвид факта, че все още има работници и служители, чиито договори с дружеството не са прекратени, Инспекцията по труда има готовност да ги консултира и информира за трудовите им права. При необходимост и да окаже съдействие, в рамките на своите правомощия, за прекратяване на трудовите правоотношения

Благодарение на Дирекция „Инспекция по труда“ Пловдив основната част от работещите успяха да прекратят трудовите си правоотношения през пролетта, след като предприятието спря да работи. Тогава инспекторите по труда консултираха и информираха работниците как да прекратят договорите си, за да не загубят осигурителни права. Осъществиха комуникацията с представител на фирмата, помогнаха всички подадени заявления за прекратяване да бъдат предоставени на работодателя и съдействаха да им бъдат оформени заповедите за прекратяване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари