Шиндзо Абе: Днешната среща с Владимир Путин е крачка към подписването на двустранен мирен договор

Премиерът на Япония Шиндзо Абе каза, че днешната му среща с президента на Русия Владимир Путин е крачка към подписването на двустранен мирен договор, предаде Ройтерс.

След преговорите във Владивосток Абе отбеляза, че е необходимо да се намери решение на проблема с отвлечените от Северна Корея японски граждани и че Путин обещал да помогне за това. Японският премиер съобщи, че главнокомандващият на силите за самоотбрана на Япония ще посети Русия през октомври.

Владимир Путин каза от своя страна, че Москва е готова да търси решения за сключването на мир с Токио. Той добави, че Русия ще си сътрудничи с Япония за поддържането на диалога между двете корейски държави.

Япония и Русия не са подписвали мирен договор след Втората световна война заради спор върху суверенитета на тихоокеанския архипелаг, който Русия нарича Курилски острови, а Япония - Северни територии, припомня Ройтерс.

Японският премиер каза, че "започва да се появява" начин за осъществяване на двустранни проекти на островите. "Ние засегнахме проблема за сключване на мирен договор", заяви руският президент.

"Този въпрос се обсъжда от десетилетия", каза Путин. Според него "би било наивно да се мисли, че той може да бъде решен за една нощ".

"Но ние сме готови да продължим усилията за намиране на решения, приемливи както за Русия, така и за Япония", заяви руският президент, като обясни, че до края на годината ще има трета двустранна бизнес мисия на островите.

По думите му на срещата във Владивосток е бил засегнат и въпросът за денуклеаризацията на Северна Корея. Той каза, че Русия и Япония би трябвало да работят заедно в тази насока.

Владимир Путин отбеляза, че Япония е важен партньор за Русия и че Москва желае да развива двустранните отношения "въз основа на принципите на добросъседството, взаимното уважение и взаимното отчитане на интересите".

Шиндзо Абе пък подчерта, че подписването на мирен договор е историческа задача, която трябва да бъде решена от него и руския президент. Японският премиер съобщи, че Путин ще посети през юни догодина Япония и двамата ще се срещнат в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Токио, предаде ТАСС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа