Шиндзо Абе се закле да реши спора с Русия за Курилските острови

Путин и Шиндзо Абе

Японският министър-председател Шиндзо Абе обеща да положи всички сили, за да приключи преговорите с Русия за сключването на мирен договор, съобщава телевизия NHK.

Абе заедно със съпругата си посети родния град на своите предци Нагато в префектура Ямагучи. Той се поклони пред гроба на своя баща. Президентът заяви, че баща му Шинтаро също е работил за подобряването на двустранните отношения, когато е бил външен министър на страната в периода 1982-1986 г., предаде БГНЕС.

„Заклех се на гроба на своите предци, че ежедневно ще полагам усилия и ще изпълня своя служебен дълг. Заклех се да направя всичко, за да постигна напредък в преговорите с Русия за Курилските острови и да сложа точка по този въпрос“, каза Шиндзо Абе пред придружаващите го журналисти. Според него през тази година ще настъпи „повратен момент“ в историята на териториалните спорове между Токио и Москва.

По-рано Абе заяви, че въпросът за териториалната принадлежност на Курилските острови не може да бъде решен без съгласието на техните жители. Япония претендира за Южните Курили.

Японският премиер подчерта, че претенциите на Токио не предвиждат изселването от там на местните руски жители.

През ноември 2018 г. руският президент Владимир Путин се срещна с Абе. Страните се договориха да ускорят преговорите за мирния договор въз основа на съветско-японската декларация от 1965 г. В този документ Токио и Москва изразяват готовност да сключат мирен договор, след като СССР се съгласява да предаде на Япония островите Хабомаи и Шикотан.

Страните са ратифицирали декларацията, но след това Токио се отказа от нейното изпълнение, настоявайки за връщането на четирите острова. В Москва подчертават, че островите са станали част от СССР в резултат на Втората световна война и руският суверенитет над тях не подлежи на съмнение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия