Шиндзо Абе: Япония ще накара КНДР да промени своя курс и да се откаже от ракетно-ядрените си програми

Правителството на Япония е готово да проведе решителна външна политика, целяща да убеди Северна Корея да промени своя курс и да се окаже от ракетно-ядрените си програми. Това заяви в понеделник министър-председателят на страната Шиндзо Абе в своята програмна реч по случай откриването на следващата сесия на парламента при условия на сигурност, които в момента са най-тежките от след Втората световна война насам, предаде БГНЕС.

Токио също така планира да засили своята отбрана, включително чрез поставянето на наземни комплекси за противоракетна отбрана Aegis Ashore и внедряването на нови ракети. "Ракетно-ядрената програма, която Северна Корея развива, е изключително важна и надвиснала над нас заплаха. Няма да бъде преувеличено да кажа, че ситуацията ни в момента по отношение на сигурността е най-тежката от края на Втората световна война насам", каза Абе.

Премиерът добави, че Токио ще направи всичко по силите си "да не се поддаде на севернокорейските провокации" и да "промени политиката на Северна Корея". Този дипломатически подход ще важи до момента, в който Пхенян не не се откаже „изцяло, доказано и необратимо“ от ядрените и ракетните си програми и не бъде разрешен въпроса с японските граждани, отвлечени от севернокорейските тайни служби.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия