Шипката е природна съкровищница

Шипката съдържа много ценни вещества, необходими за развитието на човешкия организъм, особено витамин С. Добре е да я наберете преди да е паднал снегът. После тя губи изключително ценните си качества.

Като естествен поливитаминен концентрат шипковите плодове имат фитонцидни свойства, а също диуретично, противовъзпалително и регулиращо стомашно-чревния тракт действие. Употребяват се за лекуване на различни авитаминози, албумин, захарна болест, атеросклероза, за повишаване съпротивителната способност на организма. 

Шипката притежава изключително здравословно и лечебно действие. То се дължи на високото съдържание на витамин С, каротин (провитамин А), ликопен, пектин, витамините В1, В2, PP, К. Шипковият плод няма равен в целия растителен цвят по съдържание на витамин С, а в семената му преобладава витамин Е. Богат е и на минерални соли.

Шипката се препоръчва на болни от диабет, анемия, при умствена и физическа преумора, простудни заболявания, авитаминози. Тя укрепва сърцето и кръвоносните съдове със съдържанието си на пектин и танини, а също така и при стомашно-чревни и бронхиални заболявания.

Шипката притежава силно бактерицидно действие, а препарати, съдържащи в основата си екстракт от нея, се използват за лечение на кожни заболявания и язви, болести на отделителната и половата система. Шипките са идеалното средство за укрепване и пълноценно функциониране на имунната и кръвоносната система, на главния мозък и на щитовидната жлеза. Тя е добра профилактика за укрепване на кръвоносните съдове и на клетъчните мембрани на всички клетки.

Влияе особено благотворно на черния дроб, понижава нивото на кръвната захар и е много ценна за диабетиците. Тя се препоръчва при лечение на грип, кашлица, маточни и носни кръвотечения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл