Шоуто на Урсула започва!

На всеки двама комисари се пада по един заместник на Фон дер Лайен

Да ни е честита новата Европейска комисия! Съвсем сериозно! Историческо постижение в баланса на половете и рядка креативност в преразпределението и озаглавяване на ресорите на еврокомисарите. Новият председател на ЕК - германката Урсула фон дер Лайен, явно излиза на ринга със сериозни амбиции. За какво точно - предстои да видим. Тепърва екипът й ще трябва да премине през изслушванията в Европарламента, който не се колебае да взема поне по един скалп от всеки състав, изложен пред него от предишните три „комисии“. Правомощия, братче.

„Ние“ не би трябвало да имаме проблем там, от гледна точка на несъкрушимата младежка душа и иновативния дух на нашия кандидат. Ресорът, даден на Мария Габриел, е и напълно по мярка на глупашкия наивитет и чорбаджилъка, с който възприемаме вече 12-та година членството на България в ЕС и що е то „държава член“. Но така де, хаирлия да е! Някой трябва да ги яде тези 270 000 евро на година (плюс разходи) от името на България. Пък и отказахме да им дадем дипломат за поста на Върховен представител по външната политика и сигурността. А дигиталните икономика и общество стават все по-сериозен приоритет за ЕС в съвременния свят. За да ги върти още пет години политическо парвеню, просто извървяло последните две от мандата на Кристалина Георгиева. Затова са ги озаглавили този път „Дигитална епоха“ и са ги сложили под мишницата на зам.-председателя на ЕК - датчанката Маргрете Вестагер, която запазва и досегашния си портфейл за конкуренцията. Въпрос на компетентност, нали. А „ние“ младежки и иновативно пет години ще поддържаме медийно присъствие около редицата утвърдени и практически самоуправляващи се европейски програми в посочените области. Красота! Ако в този период вземе, че се изтърколи от властта у нас политическият субект, излъчил лицето Габриел за цял мандат като еврокомисар, ще е даже комично.

Като говорим за комично, редица наблюдатели отбелязаха, че при 27 членове на Еврокомисията, от които 8 заместници на Урсула фон дер Лайен (трима от които изпълнителни) се падат средно по двама комисари на всеки „вице“, което не е особено разчупена изпълнителна администрация. Но пък е вероятно да действа много по-кооординирано в множество сектори.

Загубилият преди няколко месеца битката за топ поста в ЕК - холандецът Франс Тимерманс, остава както и при Жан-Клод Юнкер „първият сред вторите“ зад Фон дер Лайен. На него се е паднала сизифовската задача да подготви „Новата зелена сделка“, с която ЕС да може адекватно да бори причините и последствията от климатичните изменения. Наравно с Тимерманс изпълнителни заместник-председатели са споменатата вече нова дигитална царица на ЕС Маргрете Вестагер и латвиецът Валдис Домбровскис, който ще ръководи „Финансови услуги“. На следващото ниво в изпълнителната пирамида идват другите петима „вице“-та. Там са испанецът Жозеп Борел - върховен представител по външната политика на ЕС, и досегашният еврокомисар по правосъдието Вера Юрова от Чехия, чийто ресор сега е „Ценности и прозрачност“. Заедно с тях са досегашният главен говорител на ЕК и ветеран на институциите - гъркът Маргаритис Схинас, който ще е „Пазител на европейския начин на живот“, словакът Марош Шефчович, член на ЕК от 2009 г., който се завръща начело на „Междуинституционалните отношения“, и бившата кметица на хърватския град Дубровник - Дубравка Шуица, която ще отговаря за „Демокрацията и демографията“. Струва си човек тук да си зададе въпроса как „младежта“ не е влязла в „демографията“, но нали казахме: „на харизан кон ...“ и така нататък.

По-надолу в редовите постове правят впечатление много малкото завръщащи се имена. Освен Мария Габриел, от последната комисия „Юнкер“ в тази на Фон дер Лайен преливат още австрийският ветеран Йоханес Хан, който отстъпва „Разширяването“ в полза на „Бюджет и администрация“, и не по-малко опитният ирландец Фил Хоган, заменящ досегашния си ресор „Земеделие“ за „Търговия“. Което в контекста на целия хаос около Брекзит и налудничавите, граничещи с откровеното слабоумие предложения на Лондон и новия британски премиер Борис Джонсън за бъдещите търговски и икономически отношения с ЕС и статута на границата между Ейре и Северна Ирландия, може да се окаже един много полезен допълнителен лост за Дъблин да брани интересите си в идните месеци/години.

Що се отнася до баланса на половете, обещан от Урсула фон дер Лйен при получаването на мандата да състави новата ЕК, „петилетката е преизпълнена“ - буквално и преносно. Не само делът на дамите в ЕК е рекордните 13 срещу 14 за господата, ако не броим „Младежта и иновациите“, всичките са получили отговорни ресори. Естонката Кадри Симсон поема „Енергетиката“, финландката Юта Урпилайнен ще отговаря за „Международното сътрудничество“, а Илва Йохансон от Швеция е човекът за „Вътрешни работи“. Стела Кирякиду от Кипър застава начело на „Здравеопазването“, докато Елиза Ферейра от Португалия ще бди над „Реформи и кохезия“. Големият радетел за половия баланс в изпълнителния орган - президентът на Франция Еманюел Макрон, е записал двоен удар с издигането на бившата си министърка на отбраната Силви Гулар за европейски комисар за „Вътрешния пазар“ и отдаването на „Транспорта“ на Рована Плумб от Румъния.

 

Кандидатите за скалпиране от ЕП

Не един и двама са потенциалните кандидати за „жертвен агнец“ при изслушванията на новия състав на ЕК от евродепутатите. Само миналата седмица бе обявено, че полската номинация за ресора „Земеделие“ Януш Войчеховски е разследван от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) за злоупотреби с финансови средства, докато е бил евродепутат между 2004 и 2014 г. Унгарският кандидат за поста „Добросъседство и разширяване“ - Ласло Трокчани, е досегашният министър на правосъдието на Виктор Орбан - тези пет думи трябва да достатъчни, за да опишат каква плячка виждат в него либералните противници на премиера на Унгария в ЕП. Особено в лицето на човека, следял за прилагането на противоречивите му закони.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи