Шофьори без книжка излизат на пътя

Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Шофьори без книжка да карат по пътищата. Това е идеята на работната група от Министерство на транспорта и МВР, която разделя на три части сегашния Закона за движение по пътищата (ЗДвП).

Кандидат-водачите ще получават временни свидетелства, че в момента се обучават и ще имат право да карат автомобил с придружител до 1 година. Според чиновниците и полицаите така те ще придобият повече опит в периода от завършване на шофьорските курсове до явяването на изпит за книжка.

Както писа “Труд”, още в предишния парламент бе прието сегашният ЗДвП да остане само с текстове за правилата за движение и глобите за нарушенията им, а да бъдат написани нови два закона – единият за превозните средства и автосервизите, а другият за обучението на шофьорите и изискаванията към автошколите. Сега се бърза и трите проекта да бъдат готови и пуснати за обществено обсъждане в първите дни на март.

Новата кръпка за временната книжка и придружител се обсъжда като текст в бъдещия “обучителен” закон. “Всички кандидат водачи ще преминават задължително шофьорски курсове”, заяви пред “Труд” главният секретар на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” Дамян Войновски. - На младия шофьор ще се издава временно свидетелство за управление на МПС, в което ще залегнат ограничения – като например да не може да вози пътници, да кара в определен част от денонощието. След това той може да се яви на изпит”, поясни Войновски. По думите му целта е младите шофьори да са по-добре подготвени, защото в момента часовете за кормуване са недостатъчни.

В предложенията ще залегне изискването придружителят да носи отговорност за действията на младия водач и ако се случи тежко произшествие, да се отнема книжката на придружителя. Обмисля се също и да има определен стаж – пет или повече години, през които да няма нарушения. “Разглеждаме и вариант придружителят да минава кратък курс на обучение – 2-3 часа, в които да му се обясни как да подхожда към кандидата”, посочи Войновски.

Тъй като все още няма готови конкретни текстове, вчера изобщо не стана ясно с какъв автомобил ще се извършва обучението, ще се налага ли колата да бъде маркирана със знаци, както е с учебните автомобили, на чие име ще се пишат актове и фишове и т.н.

Карането на младите с придружител е прието в много европейски страни и в САЩ. Моделът на щат Калифорния е бъдещият водач да кара 6 месеца с пълноправен шофьор, който е навършил 25 години. Отговорността се носи солидарно и от този зад волана, и от придружителя.

Преди това обаче кандидатът за шофьор се явява на писмен тест, нещо като нашите листовки, който се организира от DMV (Department of Motor Vechicles) – Отдел за моторните превозни средства на щата. Ако издържи, службата му издава “разрешително” да кара до 6 месеца в градовете на Калифорния и извън тях. После в рамките на още 6 месеца може да се яви на шофьорски изпит и да получи книжка. Ако до 1 г. след теста не го направи, трябва да се яви на нов тест.

Бившият шеф на КАТ Алекси Стратиев:

Опасно е!

алекси стратиев

“В момента идеята за придружител, който да обучава кандидат-водач е почти невъзможна, доколкото изисква по тази тема да се разпишат множество допълнителни правила кой носи отговорността. Отделно от това ще създаде и допълнителна опасност и риск за всички участници в движението, коментира пред “Труд” бившият шеф на КАТ Алекси Стратиев.

“Мога да се съглася само при условие, че кандидатът вече е издържал теоретичен и практически изпит, т.нар. вътрешен изпит в автошколата, след което да кара в един период до явяването му на изпит. Но пак остават въпросите кой има право да е придружител, дали да отговаря само като стаж и възраст, дали може да е само един, как да е оборудван автомобила, с който се води обучението и т.н. Международните стандарти са за кормуване от 50 до 150 часа на кандидатите за правоспособност, но за съжаление у нас са 31 часа и сме под долната граница.Ето затова трябва да се помисли в новия закон”, добави Стратиев.

В сервизите - само авточасти със сертификат

Дават гаранции, но в зависимост какъв е ремонтът на колата

След всеки ремонт сервизът трябва да дава гаранция за труда и вложените авточасти. Това заяви за “Труд” председателят на Националната камара на автосервизите в България Владимир Дочев. Гаранцията обаче не може да бъде с фиксиран срок, защото има части като запалителните свещи например, които са консуматив и работят 20 хил. км. Затова гаранцията за определени ремонти може да бъде в изминати километри, а на други ремонти – време на експлоатация като срокът може да е няколко месеца и дори година. От Камарата подкрепят идеята на Министерството на транспорта да се създаде регистър на сервизите. Всеки който иска да осъществява дейност като сервиз, трябва да го заяви и да покрие определени минимални изисквания – например хора с опит или образование, каза Владимир Дочев. Идеята е да няма хлебари, които ремонтират автомобили.

Със законодателни промени трябва да се гарантира, че при ремонтите се използват качествени части, смята още Дочев. Не е важно дали частите са произведени в Китай или в ЕС, а дали имат сертификат за използване в автомобили и дали са минали съответните тестове и отговарят на изискванията за качество.

“По темата с регламентирането на автосервизната дейност заедно с народния представител от ГЕРБ Иван Вълков сме работили още през 2014 г., но тогава в пленарна зала депутатите от БСП не подкрепиха промените”, коза вчера пред “Труд” транспортният министър Ивайло Московски. Нашата цел е да постигнем изсветляване на сектора и подобряване на пътната безопасност. Сигурен съм, че това ще бъде от полза и на собствениците и на работещите в автосервизите, които също страдат от недобросъвестни техни колеги и нелоялни практики”, убеден е министърът.

Учени и експерти предлагат

Без милост

за системните нарушители

Законът за движението по пътищата да се раздели на три и да се възприеме философия, насочена срещу ситемния нарушител на пътя. Тези и други въпроси ще бъдат поставени на обществено обсъждане от експерти от Института по пътна безопасност и учени от Софийския университет “Св. Климент Охридски”. То ще се проведе в събота в 272-а аудитория, като се очаква за форума да пристигнат над 400 души от цялата страна, съобщи за “Труд” бившият шеф на КАТ-София Богдан Милчев.

“Предлагаме и конкретни мерки за реформи на административния процес при налагане на наказания така, че те да бъдат изпълнявани сега и веднага и да има ефект от глобите”, каза още Милчев. Целта на организаторите е за първи път при промените в шофьорските закони да се използва и научния потенциал на университетите в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България