Шофьори дадоха на съд данък "такси" в Пловдив, ще вдигат цените с 0.10 лв./км

Пловдивски превозвачи дадоха на съд годишния данък за таксиметровите шофьори в Пловдив от 750 лева, който според тях е незаконен, тъй като размерът на налога не е обсъждан в транспортната комисия на Общинския съвет, преди да се гласува от старейшините в местния парламент.

Решението на въпросната транспортна комисия е било годишният данък за жълтите коли в града под тепетата да бъде 300 лв., но по време на сесия кметът Иван Тотев изненадващо внася предложение за 2,5 пъти по-висок налог от 750 лв. и съветниците го приемат. То се оспорва в Административния съд в Пловдив от президента на фирма "Перфект такси" Мариян Киров, като към жалбата ще се присъедини и Асоциацията на таксиметровите водачи в Пловдив с председател Георги Ряпов. До 20 февруари към жалбата може да се присъединят и други недоволни от данъка превозвачи, след което съдът трябва да насрочи делото.

Ако Административният съд не уважи жалбата на превозвачите, цената на таксиметровите услуги в Пловдив, която не е променяна от 2008 г. насам, се очаква да скочи с 10 стотинки на километър. Вече 9 години такситата в Пловдив возят на 0.65 лв./км дневна тарифа и 0.75 лв. нощна ставка. От 1800 таксита в Пловдив новия годишен данък от 750 лв. са платили около 1350 души (75%). Останалите 25% или са са отказали, или са минали в "сивия сектор" и в нелегалност, твърди Георги Ряпов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони