Шофьори от провинцията канят за градския транспорт на София (Обзор)

Исканията на водачите на превозни средства в столицата бяха изслушани в общината

40 нови камери ще дебнат за нарушители по бус-лентите

Столичната община ще покани шофьори от провинцията да работят в градския транспорт. Те ще бъдат настанени в четири етажното старо общежитие на автотранспорта в „Дружба“, което ще бъде ремонтирано. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

С над 40 нови камери пък ще бъде следено движението в бус-лентите, съобщи столичният зам.-кмет Дончо Барбалов. „Възложил съм купуване на над 40 камери за бус лентите, които, надявам се, да бъдат инсталирани до лятото, с които да помогнем за контрола за спазването на правилата за движение“, обясни той. Според него нарушаването на движението в бус лентите наистина затруднява водачите на градския транспорт и техните искания са справедливи.

Продължат преговорите между шофьори и община за увеличаване на възнагражденията на водачите и подобряване на условията им на труд. Шофьорите представиха своите искания пред транспортната комисия на Столичния общински съвет, която отново ще заседава по темата след две седмици. Днес в комисията шофьорите и ватманите настояха за увеличение с 40 % на заплатите им, които бяха вдигнати с 10% от февруари. За останалите работници в Столичния автотранспорт и Столичния електротранспорт се искат увеличения от порядъка на 10-20%. Водачите настояват една тяхна смяна да продължава максимум 8.30 ч., и искат привличане на млади кадри в сектора. Шофьорите искат по-добър достъп до санитарни възли. Те настояват и за контрол върху бус лентите, така, че да бъдат използвани само от тях, като се следи строго за нарушители.

По думите им също голям проблем е, че разписанията на градския транспорт не са съобразени с трафика в града, което поражда невъзможност те да стигат според график и да могат да почиват в определеното време. Шофьорите в обвиниха синдикатите, че не се застъпват за техните интереси и не ги представляват в дебата с управляващите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България