ДАИ прибира шофьорските изпити

Частниците недоволни,оборудвали зали на вятъра

Препитването по теория само в кабинети на автомобилната администрация

Всички теоретични изпити за шофьори вече ще се провеждат само в кабинети на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”. Бившата ДАИ ще изпитва по електронните листовки във всички категории, дейност, която до момента извършваха над 200 частни учебни центрове у нас. Промяната става чрез Наредба 38 от Закона за движение по пътищата, обнародвана в “Държавен вестник”. Мярката е на транспортния министър Ивайло Московски и има за цел спиране на злоупотребите. От ведомството коментираха пред “Труд”, че “досега резултатите от изпитите се манипулираха с камери, монтирани в част от изпитните кабинети”, чрез слушалки, телефони и други устройства, с които верните отговори се диктуват на кандидат-шофьорите. По думите им в кабинетите на автомобилната администрация “ще се установи пълен контрол върху системата за видеонаблюдение и техническите средства”.

Предвидено е от 1 март 2017 г. всички места за изпити в ДАИ да са изолирани едно от друго, за да няма възможност за подсказване, размяна на таблети и други опити за манипулации в общите зали в момента.

Частният сектор реагира остро на промените.

“Досега най-много даиджии са хванати да продават изпити по теория, а няма нито една уличена фирма, нито пък такава с отнет лиценз за това”, обяви пред вестника Борис Гаврилов, председател на Българския автомобилен съюз. Той очаква дела срещу държавата от частници, инвестирали немалко за оборудване на зали, които вече са ненужни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес