Шофьор вкара в преспите автобус с 40 японци, известен българин с претенции кой да го спасява

Лиляна Павлова

След тежката ситуацията, която имахме през изминалите три дни, можем да кажем, че нямаме бедстващи хора, няма хора в тежко или критично състояние или заседнали в преспите. Това каза на брифинг в АПИ министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова.

Тя благодари на всички, които са се съобразявали с апелите за ограничения на движението и не са навлизали в затворените пътища. Според регионалния министър нощта, с изключение на 2 случая, е била спокойна.

„През изминалата нощ имаше по-тежък случай с превозвач на туристическа фирма. Той си позволи посред нощ в затворения път Шумен-Разград да навлезе с автобус с 40 японски туристи и заседна в преспите“, посочи регионалният министър и благодари на екипа на АПИ, който е работил по случая и е извадил туристите при много тежки метеорологични условия.

„Пълна безотговорност на тази фирма. Сезирали сме компетентните органи да бъдат санкционирани, защото това подложи на риск 40 чужди туристи в България и това е недопустимо“, коментира Павлова.

По думите й вторият случай за изминалата нощ е на гражданин, чийто лек автомобил аварирал, който е имал претенции да бъде спасен изрично от екип на пожарната. Става въпрос за известен лидер на организация, чието име присъстващите на брифинга отказаха да назоват.

"До 3.30 сутринта 10 човека бяха принудени да прокопават в тъмната част на денонощието при тежки условия пътя Монтана-Добри дол, за да достигнат до един лидер на организация, който държеше да бъде спасен лично от АПИ, най-вероятно от председателя", уточни директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов. „Този човек е жив и здрав, изведен е от там. За съжаление обаче спасителната техника е все още там, закъсала е. Ще организираме операция, за да я извадим“, посочи Николов.

Главните проходи са отворени: Проходът на Републиката, Хаинбоаз, Айтоски проход, Петрохан и Шипка. „Остава да пробием Ришки проход, тъй като там навяванията продължават. Надявам се, че ще отворим за леки коли и този проход в рамките на деня“, коментира Павлова.

„Главният път Варна-Добрич вече е отворен. Вече нямаме област и областен център без реален достъп за леки автомобили“, каза министър Палова.

По думите й ситуацията в Североизточна България вече не е толкова критична, след спирането на снеговалежите. Остават обаче вятърът и снегонавяванията. Остава усложнена в областите Силистра и Добрич, както и в Шумен. „Към всички останали областни и общински центрове на територията на цялата страна, особено в критичните райони има осигурен достъп за специализирана техника, за да може при необходимост за болни или други спешни случаи да имаме достъп“, посочи регионалният министър в оставка.

„Основна цел до края на деня ще бъде да отворим максимално много пътища за преминаване на лекотоварното движение“, каза още Лиляна Павлова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България