Шофьор на такси менте отива на съд

Пловдивчанин ще отговаря пред Темида за използването на марката на "Еко Такси"

Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 43-годишния таксиметров шофьор Ивайло Ж. за използване на защитен промишлен дизайн без съгласието на притежателя.

Обвиняемият е водачът на прословутото в града под тепетата менте на "Еко Такси 6155", от който изреваха доста ужилени клиенти. Върху мерцедеса му с бургаска регистрация беше поставено логото и цифрите на 6155, като заблуждаващо Ивайло Ж. бе подменил единицата със седмица.

111111Според обвинителния акт шофьорът притежавал два леки автомобила, които били оборудвани за извършване на таксиметров превоз на пътници. Той разполагал с нужните документи за извършване на този вид услуги и упражнявал търговска дейност. На 11 април 2016 г. в Пловдив свидетелят А.Р. се качил в таксиметров автомобил, управляван от обвиняемия Ивайло Ж. Клиентът използвал редовно коли на "Еко Такси" по един и същ маршрут.

В конкретния случай му направило впечатление, че обвиняемият поискал за изминатото разстояние доста по-голяма сума от обичайната. На 28 ноември свидетелката М.И. също наела такси, управлявано от обвиняемия Ивайло Ж. Още докато пътували установила, че сумата на апарата расте доста бързо, а след това разбрала, че се е качила в автомобил със стикери, имитиращи тези на ползваните редовно от нея таксиметрови коли.

1111111За двата случая били подадени сигнали и било установено, че обвиняемият никога не е работил във фирмата и оттам на са му предоставяли техния знак за таксиметрови услуги. По делото е установено, че използваният от обвиняемия стикер се различавал от този на фирмата само по една буква и цифра, но повтарял изписването, цветовото съчетание на дизайна и почти еднаквото подреждане на цифрите и буквите.

Стикерите били поставени върху магнитна подложка на предния и задния капак и са били иззети като веществени доказателства. По делото е представено Свидетелство за регистрация на промишлен дизайн в Патентното ведомство със срок на закрила до 2026 г. Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи първо заседание по делото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България