Шофьор на ТИР от Молдова блокиран на паркинг край Велико Търново

Владимир Юхимчук заплашва, че ще се обеси

Шофьор на ТИР от Молдова стои вече четвърти ден на международен паркинг край Велико Търново. Крутите мерки са наложени заради нарушение на правилата за движение. Камионът е спрян от движение за три месеца, а шофьорът е с отнети права за правоуправление за един месец.

Владимир Юхимчук разказва, че е  пристигнал в България с камиона си на 22 октомври. Той пътувал от Кишинев за Капъ куле като превозвал дървени плоскости. След като излязъл от Велико Търново и потеглил към Гурково през Прохода на Републиката обаче, не забелязал в района на Килифарево малка забранителна табела на пътя, която сигнализирала, че пътят е затворен за движение на МПС над 12 тона. До Килифарево го спрели пътни полицаи и започнали да му пишат акт.

"Дадоха ми знак да спра и аз веднага се подчиних. Върнах камиона назад. Разгледаха документите ми - личните, за товара и след това ми написаха акт заради това нарушение. Стана ясно, че освен че предстои да излезе постановлението и да разбера колко пари дължа, спират камиона ми от движение за три месеца и ми отнемат книжката за един месец", разказа отчаян молдовецът.

Два акта издават служителите на "Пътна полиция" към ОД на МВР Велико Търново. С единия се отнема книжката на шофьора в срок от един месец. С другата заповед камионът, собственост на транспортната фирма на Владимир Фоменко, тирът се спира от движение за три месеца.

63-годишният шофьор  работи към молдовска транспортна фирма. Той се чул веднага по телефона със своя шеф, който обаче го предупредил, че всички неустойки, разходите по престоя, глобите ще трябва да са за негова сметка. Юхимчук се обаждал и до посолството, откъдето отсекли, че в България си има закони, които трябва да се спазват. На чужденеца веднага му бил осигурен и служебен защитник от Велико Търново, който написал жалба от негово име и го уведомил, че 14-дневен е е законовия срок, в който трябва да чака делото да мине през съда.

Юхимчук пътува от три години по този маршрут от Молдова през България до Турция и досега не е имал никакви проблеми. Отчаян, той признава, че му плащат по 100 долара на изминати 1000 километра и в момента не знае какво да предприеме, тъй като почти няма пари.

Според търновци, които се опитват да помогнат на изпадналия в беда шофьор твърдят, че Владимир е останал съвсем без пари и от онзи ден постоянно повтаря, че "ще се обеси" заради тази ситуация.

"Водачът е засечен в нарушение, законовата процедура е спазена и той трябва да си понесе наказанието. Във всяка държава има правила и те трябва да се съблюдават и от местни и от чужди граждани", категорични са от ОД на МВР във Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България