Шри Ланка е била предупредена преди месеци за мрежата от екстремисти

Властите на Шри Ланка са били информирани от чуждестранните агенции за сигурност преди повече от четири месеца, че мрежа от ислямски екстремисти е активна в страната и има вероятност да извърши терористични атаки, заявиха регионални и западни власти, цитирани от британския вестник The Guardian.

Откровението, че официалните лица може би са знаели от миналата година за заплахата от лицата, отговорни за бомбените атентати на Великден, които убиха над 350 души предизвикват възмущение от многобройните и систематични пропуски в разузнаването.

В сряда президентът Майтрипала Сирисена поиска оставката на висши служители, които не са успели да предадат три отделни официални предупреждения, изпратени от индийските разузнавателни агенции в рамките на три седмици преди атаката.

Източниците съобщиха, че тези официални предупреждения са последвали месеци на неформални разговори между индийски следователи и техните колеги от Шри Ланка, в които са предадени подробности за мрежата, включително самоличността на нейния лидер и членове.

Сирисена вече призова за мащабно преструктуриране на силите за сигурност след неуспеха да се предотврати една от най-смъртоносните терористични атаки през последните години.

Сарат Фонсека, шриланкски фелдмаршал и политик, заяви пред парламента, че нападението изглежда е било „седем или осем месеца в процес на организиране“ и разкрива „монументален провал в събирането на разузнавателни данни“.

"Във всяка друга страна, цялото правителство щеше да подаде оставка заради този хаос, но това няма да се случи тук", каза той. „Сигурността е станала за посмешище“.

Индийската информация беше събрана от огромно проучване на данни, конфискувани по време на арести срещу съмишленици на „Ислямска държава“ през ноември, както и последващия им разпит.

Големият брой телефони, дискове и USB памети, събрани по време на набезите, разкриват връзки между задържаните и Мохамед Захран Хашим, заподозряния лидер на терористичната мрежа на Шри Ланка, отговорен за бомбените атентати.

След това операция по наблюдение разкри, че радикалният проповедник, който вече е бил известен на службите за сигурност на Шри Ланка, многократно е контактувал с известни активисти на „Ислямска държава“ в Бангладеш. Според някои съобщения Хашим е бил в контакт с екстремисти в източна Афганистан, свързани с терористичната групировка.

„Ислямска държава“ пое отговорността за бомбените атентати, за които се смята, че са най-смъртоносните, извършени от групировката.

Индийските служби са увеличили неформалните си предупреждения до Шри Ланка след като експлозиви бяха намерени в отдалечена ферма в национален парк в северозападната част на Шри Ланка. Мрежата на Хашим е свързана с тази находка. По това време не са знаели за планиран заговор за взривяване на църкви или хотели, съобщиха източниците.

Не е ясно защо Индия е чакала до април, за да издаде официално съобщение за заплахата.

В сряда броят на жертвите от атаките срещу три църкви и три луксозни хотела в и около столицата Коломбо достигна 359, като 500 са ранени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят