Шуменец изпя „She“ в снимки

Олимпиецът по фотография Ивайло Сакелариев с първа изложба в родния град

За да станеш модел на фотограф, е нужно не само красиво тяло, трябва присъствие

Фотографът Ивайло Сакелариев, спечелил световно признание в дългата си кариера зад обектива, подреди за първи път изложба в родния Шумен.

Години наред отлагал, защото искал да е перфектна. За над 40-те кадъра с оригинално женско присъствие избрал името “She” по песента на краля на френския шансон Шарл Азнавур. Сякаш по провидение на съдбата почитателите му имаха честта да видят “Тя” на Сакелариев точно в седмицата, когато великият музикант прекрачи в рая на музиката.

“Първо си помислих, че е лоша поличба, докато редя изложбата той да почине. После реших, че не бива да се разсъждава така. Ако един човек, който е изключителен творец, те е провокирал, стимулирал и вдъхновил, това е приемственост в изкуството”, казва Ивайло.

Словоохотливостта му свършва почти до тук, защото не обича да е център на внимание, предпочита произведенията му да говорят за неговото отношение към жената, която буквално царува в тях. Споделя, че ако беше възможно не би присъствал и на откриването на експозицията. Имал е няколко самостоятелни изложби в страната, Австрия и Франция, а най-идеално му било, когато не отишъл на последната в чужбина. Важно му е дали ще зарадва публиката, какво ще каже тя, но след десетилетия работа е на принципа “перфектна снимка за зрителите може да има, за авторите надали”.

В “Shе's my reason to survive” е подредил кадри от 1987 г. до днес. Снимани са в цяла България, всeки си има своя история, дори преживяни рискове от майстора и моделите. Понякога желаната снимка идва след 150 кадъра и два часа работа при екстремни условия. Една от най-впечатляващите снимки е родена в порутения Летен театър на Приморско, където Ивайло открил невероятен декор - стая, превзета от бръшляни, стари книги и прахоляк, а сред тях две потрошени пиана. Бил ментор на група фотографи, но не пропуснал и той да снима. Веднага намерил модел и го запечатал сред забравата. Поне 15 жени са позирали само в изложбата му “She” и отношенията с всяка са били строго професионални.

На тези, които си мислят, че е лесно да вплетеш женско тяло в кадър или пък, че от всяка красавица става фотографски модел, казва твърдо - не. Всеки, избрал този път, трябва да знае, че талант, теоретична и техническа подготовка, дори богат опит, не са достатъчни. Важно е отношението към жената.

“Точно Тя държи в ръцете си ключа към успеха или провала ти. Красиво женско тяло не стига, нужно е женско присъствие”, обяснява Сакелариев. А единственият начин една жена да ти даде целия си магнетизъм, е да ти повярва. Да я запалиш по творческата си идея и тя да пожелае нейната реализация толкова, колкото и фотографът.

Ивайло казва на по-силната половина от човечеството, че явно когато “Бог е създал Адам е виждал някакви недостатъци и решил да създаде Ева, за да се допълнят нещата и да има красота в света. Е, не че не ни късате нервите понякога...” Отсича, че не е трудно да се работи с жени, когато се подхожда с уважение. “Това че ти позира гола, не значи, че може да си помислиш “лека жена”...”, казва Ивайло. Колкото до това дали работата му предизвиква ревност в съпругата му Каролина, която е фармацевт, е категоричен - “Избрал съм си правилната жена, никога не ми е правила проблем”. Напротив, вдъхновявала го е и заедно са се радвали на всяко постижение.

 

Международен успех

Не само според най-близките му, но и според колегите по обектив, Ивайло е олимпийски шампион във фотографията. “Той има всички титли, които може да има един фотограф”, обяви при откриване на експозицията колегата му Цветан Четъшки от Стара Загора. Притежава смятаната за “Оскар” в занаята “Hasselblad – Austrian Super Circuit” – gold trophy в категория голо тяло. През 2003 г. и 2005 г. печели специалната награда в конкурса за актова фотография на френското списание “Photo”. През 2006 г. му присъждат златен медал за голо тяло в Trierenberg Super Circuit – Austria. През 2007 г. е носител на Голямата награда на “Фотоваканция”. Има злато и от International salon photography CACAK-2013 Сърбия. В следващите три години печели пак златните призове от престижни конкурси в Босна и Херцеговина, в Чехия, в Черна гора. От миналата година пък е носител на званието Артист на Международната федерация за артистична фотография /AFIAP/. И продължава да твори. Признава, че “Тя с многоликата си и опърничава природа е причината му да оцелява по нелекия път в търсене на съвършенство”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства