Шуменка даде за "полицейска акция" 500 гр. злато

Нов елемент - жилището е сканирано, знаем за ценностите

Жена на 74 г. от Шумен беше измамена по телефона вчера и даде за разпространената схема „полицейска акция“ 2000 лева и близо 500 гр. златни накити. Този път обаче измамниците вкарали нов момент в сценария и още при първото обаждане пенсионерката била запашена. Непознати съобщили, че жилището й е сканирано и вече са видели и знаят, че има пари и ценности, които трябва веднага да даде. Ако не го стори, ще се случи най-лошото с нея и семейството й.

Последвало второ спасително обаждане уж ог полицай, който успокоил жената и й казал, че точно тези измамници ги дебнат от няколко дни. Попитал я дали ще съдейства за залавянето им и жената се съгласила да бъдат наказани. Продиктувала адреса и номера на мобилния си телефон, като си мислела, че говори наистина с полицейски служител. Следвала инструкциите и малко след 13 часа в понеделник хвърлила през тераса на апартамента си сумата от 2000 лева и около 500 гр. златни бижута.

Малко по-късно установила, че е била измамена и подала сигнал на истинските полицаи. Разпитана е и е образувано е досъдебно производство.

От полицията съобщават, че във вторник атаките на измамници в Шумен са продължили и само за час са получени идентични обаждания от граждани, които съобщавали, че им звънят непознати и им искат пари и ценности.

"Призоваваме за пореден път да не се доверявате на непознати хора по телефона, да не давате информация за това къде живеете, с какви средства разполагате, колкото и правдоподобно да ви звучи всичко. При съмнение, че ви атакуват измамници по телефона, прекъснете връзката, след като чуете сигнал свободно, се свържете с близките си или с полицията чрез телефон 112", настояват от ОДМВР-Шумен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България