Шуменка осъди общината за непочистен лед

Снимка: Pixabay

Община Шумен дължи над 11 600 лв. обезщетение на жена, която се подхлъзнала на заледено място в центъра, паднала и скъсала менискус и коленни връзки. Решението е на Районния съд в града и може да бъде обжалвано.

37-годишната Снежина П. пострадала на 26 януари т.г., докато водела 8-годишната си дъщеря на урок по английски и пресичали централния бул."Симеон Велики" по пешеходна пътека пред сградата на НОИ. Вървяли към сградата на читалището, а майката се подхлъзнала на разделителния остров между двете платна. Детето не могло да помогне, случайно минал близък и откарал жената до дома й, а после съпругът я отвел в шуменската болница. Жената била оперирана и за месец останала в дома си на обезболяващи лекарства. Не можела да спи, да се движи, трябвало да бъде обслужвана, не можела да полага пълноценни грижи за детето. И до сега проблемите с левия крак останали.

От общината претендирали, че инцидентът е трудова злополука, изтъкнали, че имат договор с фирма за зимно поддържане на улиците и изпълнителите са си свършили работата. Във фаталния ден нямало снеговалеж, обстановка била тежка и гражданите били призовани да не пътуват и да не се придвижват по улиците.

Съдът е разпитал представители на фирма "Екомакс", която отговаряла за платното и те били категорични, че е било почистено и нямало други паднали. Обратното, че има 3 пръста лед, който е неопесъчен, твърдял свидетел.

Магистратите признават потърпевшата да получи 9 880 лв. обезщетение за неимуществени вреди, 120 лв. за медикаменти и още 1606 лв. деловодни разноски. Общината е трябвало да следи за изпълнението на възложеното почистване и ако реши може да заведе регресен иск към дружеството изпълнител, пише в съдебното решение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България