Шуменската библиотека подреди ценни дарения

От писалката на Чилингиров до бюст на Драган Тенев

Регионалната библиотека "Стилиян Чилинигров" в Шумен подреди ценна колекция от подарени реликви преди Деня на дарителя 6 декември. В експозицията е пенснето /вид очила ба.а/, писалката и джобния часовник на патрона на книгохранителницата. Ценните вещи, принадлежали и ползвани от българския писател, са поверени на библиотекарите от неговите внуци Ангел и Стилиян Папаличеви.

Сред даренията е и бронзов бюст на почетния гражданин на Шумен и легендарен тв.водещ Драган Тенев. Неговият детски лик е дар за шуменци отпреди 8 години, а жестът е от колекционера Боян Радев. Бюстът е дело на скулптора проф.Иван Лазаров.

Библиотеката показва и десетки картички-уникати, изпращани не само между приятели и роднини у нас, а и пътували от Италия, Германия и Франция между влюбени преди близо век. Те са дарени от Захаринка Захариева след като културният институт представи България в 200 пощенски картички преди година и отправи призив колекционери да й поверят свои находки, за да бъдат запазени и показани пред по-голяма аудитория.

Сега това се случва и всеки посетител може не само да види интригуващите снимки и рисувани изображения, но и да прочете какво е вълнувало хората през миналия век. Дарителската изложба се допълва от кукли на майсторката Румяна Герчева, икони на зографи, картини и ценни книги.

Известно е, че от Шумен тръгва традицията на 6 декември да честваме Деня на дарителя. За първи път той се празнува през 1937 г. - на именния ден на Нанчо Попович, дал лептата си за съграждане на девическо училище в града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България