Шуменската полиция издаде карта с критични места за катастрофи

99 загинали от 2015 г. досега

ОДМВР-Шумен бори с поредна лична инициатива тежките пътни произшествия в региона - пътна карта на Шумен и на областта с нанесени участъци, в които са станали най-много катастрофи. В Шумен са отбелязани 8 кръстовища, както и части от улици. В областта пък, са отбелязани 11 точки, магнит за ПТП-та.

Общо 3000 полезни карти ще стигнат до шофьорите, а инициативата е реализирана с подкрепата на фирма "Алкомет"АД.

В сряда на пет места в Шумен пътни полицаи започнаха да спират шофьори и да раздават карти. Покрай това правеха и проверки на изрядността на документите.

До нестандартния подход се стига след анализ, който показал, че през 2019 г. има увеличение на броя на тежките катастрофи в сравнение с 2018 г. - те са с 48 повече, а броят на ранените се е увеличил със 74 души, коментира комисар Йордан Дундаков, началник "Охранителна полиция". По думите му, на местата, където стават произшествия с материални щети, не след дълго стават и катастрофи с пострадали и загинали. Контролът не променя нещата, затова участъците ще бъдат показани и на Община Шумен, за да се изследват и ако е нужно да се променят пътни знаци и инфраструктура.

В първия етап на кампанията подарък карти ще получат водачи, които управляват автомобили на територията на областния град. В следващия етап и предвид географското разположение на област Шумен водачите, които преминават транзитно през републиканската пътна мрежа – първокласни пътища и АМ „Хемус“, ще бъдат спирани и също ще получат пътна карта, уточниха от ОДМВР-Шумен.

Статистиката сочи, че в Шуменско от 2015 г. до днес по пътищата са загубили живота си 99 души. Станали са общо 513 тежки пътни инциденти и в тях са пострадали 579 участници в движението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България