Шуменският и Одринският университет с ново сътрудничество

Двата ВУЗ-а са създатели на Балканската асоциация от 70 университета

Нов 5-годишен договор за сътрудничество беше подписан между Тракийският университет в Одрин и Шуменският университет "Еп.Константин Преславски". При домакинство на турския ВУЗ подписите си положиха двамата ректори проф.Ерхан Табакоглу и проф.Георги Колев, а церемонията беше уважена от генералния консул на България в Одрин Васил Петков и представителя на Министерството на външните работи на Турция Волкан Вурал.

С новото споразумение се продължава 20-годишната традиция на активно сътрудничество. Първият договор е бил подписан през 1998 г., подновен е през 2008 г. "За Шуменския университет това е най-важният международен договор за сътрудничество, защото две десетилетия не е спирал своето действие", каза проф.Колев. Осъществяван е обмен на преподаватели и студенти, организирани са съвместни изложби в областта на изобразителните изкуства, научни конференции в областта на лингвистиката и природните науки. Докторанти на Одринския университет преподават в Шумен.

Двата университета са и доайени съучредители на Балканската университетска асоциация, в която вече членуват над 70 ВУЗ-а. Организацията е важен фактор в изграждането на общо образователно пространство на Балканите. Предстои годишна среща в Солун, а вече се знае, че догодина ще бъде в Букурещ.

Тракийският университет в Одрин е висшето училище от над 200 в Турция с най-много студенти от балканските страни - от над 49 000 обучавани в 12 факултета, 3000 са от балканските държави. "За нас партньорството с университетите от региона е изключително важно", подчерта домакинът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България