Шуменският музей показва 100 филмови плаката в столицата

Ïîñåòèòåëèòå íà èçëîæáàòà íà ôèëìîâè ïëàêàòè ùå ìîãàò äà âèäÿò èñòèíñêè óíèêàòè êàòî òîçè

Регионалният исторически музей в Шумен ще покаже 100 уникални филмови плакати от огромната си колекция в София.

Изложбата се открива във вторник от 18 часа в Галерия Алма Матер в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Експозицията "Филмови плакати от 30-те до 80-те години на ХХ век" включва стотина хитови образци, с които се рекламират най-известните чужди и български филми по онова време.

Посетители ще могат да видят афиши на "Треска за злато" от 1925 г., "Момичето от север" от 1927 г., на "Тарзан" от 1932 г., на "Клетниците" от 1933 г. Ще бъдат показани и плакати на първите български филми, произведени след 9 септември 1944 г. - "Ще дойдат нови дни" от 1945, "Калин Орелът" от 1950 г., на "Под игото" и "Героите на Шипка".

Както "Труд" писа, музеят в Шумен притежава най-богатата колекция от филмови афиши в страната - 2280 броя, благодарение на страстния колекционер Ростислав Бакалов. Неговите наследници са я съхранили и предали.

В изложбата ценителите на киното ще могат да видят развитието на графичната традиция през миналия век. Повечето от киноафишите са изработени на принципа на литографията, което ги прави изключително ценни. Те са били в ограничен тираж до 100.

Шуменските плакати ще гостуват в столицата до 7 април, когато учебното заведение е домакин и на част от програмата на 21-вото издание на международния филмов фестивал "София Филм Фест".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони