Шуменският театър поставя "Кукери" само с жени

Шуменският театър "Васил Друмев" кани ценители на най-новият си танцов спектакъл "Кукери" само с жени актриси и танцьори на сцената. Мъжкото участие е в екипа, който помага за реализация на постановката. Премиерата е във вторник, 19-ти от 19 часа.

Известно е, че обичаите, свързани с кукерите, са забранено пространство за жени, но напоследък все повече момичета имат интерес към тях. "Това е една от причините, които ме подтикнаха да направя този спектакъл. Интересно ми беше да представя нещата, свързани с цикъла на живота, раждането и смъртта. Спектакълът е базиран на интуицията, емоциите, вдъхновението, на връзката с душата и природата", казва хореографът на спектакъла младата Стефания Георгиева.

Тя предупреждава публиката да не очаква пищни костюми, защото "Кукери" стъпва на обичая от Странджа - Бял Кукер, който е по-семпло облечен. Разбира се, има го ритъмът на кукерите, а музиката ще бъде "нещо взривяващо за публиката". Нейни автори са проф.д-р Димитрина Кауфман и Мария Кауфман.

Шестте актриси и танцьори на сцената използват хлопки, гайтани и друг реквизит, предоставен от Етнографски музей на открито „Етър“. На сцената са актрисите от трупата на театъра и танцьори - Димитрия Милушева, Дорина Пунчева, Ивана Бобойчева, Калина Георгиева, Пламена Пенчева, Янислава Линкова. Това е вторият танцов спектакъл, който поставя в шуменския театър Стефания Георгиева. Дебютът й бе с "Невъзможност в най-чист вид".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България