Шуменски кметове обсъждаха туризма до 2020 г.

Стратегия за развитие на туризма в област Шумен до 2020 г. обсъждаха във вторник кметовете на общини от региона. Те се събраха на изнесено заседание в старата столица Плиска - в картинната галерия на известния комплекс Двор на кирилицата. Областният съвет за развитие беше под председателството на губернатора Донка Иванова.

„С подготовката на стратегията искаме да поставим началото на съвместната ни работа за постигане на координирани дейности в сферата на туризма“, заяви тя. Целта е област Шумен да се превърне в още по-разпознаваема, предпочитана, целогодишна и конкурентоспособна туристическа дестинация, защото регионът има голям потенциал. Тук са двете стари столици Плиска и Велики Преслав, резерватите "Мадара", "Кабиюк", Шуменската крепост, Паметник "Създатели на българската държава"... Туристическото развитие би било добра основа за развитие на малкия и средния бизнес в областта, за повишаване на инвестиционната активност и трудовата заетост.

Градоначалниците подкрепиха основните насоки в стратегията за развитие на туризма в региона, като подчертаха необходимостта от предлагане на общи туристически пакети между няколко общини. До края на ноември те ще изпратят конкретни предложения за включване в документа.

Шумен ще бъде домакин на заседание на Регионалния съвет за развитие в Североизточния район в края на месеца. Тогава областният управител на Шумен Донка Иванова ще предложи да бъде сформирана работна група към съвета, която да обобщи всички предложения от Областните консултативни съвети по туризъм в Североизточния район с цел по-добро координиране на дейностите в сектора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони