Шуменски ученици с филм "престъпление и наказание"

Снимки: Окръжен съд-Шумен.

Героите стават и лектори в образователна програма на съда

Цял клас ученици от Шумен участва във филм как се върши престъпление и как можеш да бъдеш наказан. Лентата-симулативен процес с участието на тийнейджъри от 11 б клас на СУ „Йоан Екзарх Български“ идва след като децата са били обучавани от магистрати. Класът е един от най-дейните в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, която в Шуменско се реализира вече 5 години в различни школа. Кратко видео от филма, в който се случва грабеж и разпространение на дрога в училище и се стига до съд, бе презентирано за първи път на Третата национална среща на органите на съдебна власт.

В Шумен 78-минутния филм-симулативен процес „Съдебен процес – Грабеж и разпространение на наркотици в двора на училището“ беше показан тази седмица за първи път в съдебната палата в присъствието на окръжния прокурор Маргарита Георгиева, административните ръководители на Районен съд – Шумен и Районна прокуратура-Шумен, омбудсманът Иван Капралов, ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев, председателят на адвокатския съвет в Шумен адвокат Галина Бонева, директори на училищата-партньори на съда по Образователната програма, съдии и служители на съда.

Учениците герои във филма, които работиха над 100 часа със съдебни лектори, бяха специални гости на Съда. Те го получиха на диск, както и награди, които им връчи председателя на съда София Радославова. Грамота за ползотворно сътрудничество заслужи и директорът Валентина Тодорова.

Шуменският университет ще е следващото учебно заведение-партньор на Окръжен съд – Шумен в Образователната програма, а като гост-лектори в програмата на Съда ще се включат и адвокати от Адвокатската колегия. Съвместни проекти ще има и с омбудсмана, а през втория учебен срок като лектори в програмата ще се включат и учениците от 11 б клас на СУ „Йоан Екзарх Български“.

Съдът участва в образователна програма от самото й стартиране през 2014 г., а целта е обогатяване познанията на учениците за статута, структурата и функциите на съдебната власт, формиране на правна грамотност и култура, превенция на детското насилие, постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие, повишаване на доверието в съдебната власт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България