Шуменци дефилираха на Карнавал, изкараха и домашните си любимци

Шумен, Карнавал

Традиционният Карнавал на плодородието в Шумен тази година мина нетрадиционно - освен талантливи деца, ентусиазирани самодейци от читалищата, млади и стари, по улиците дефилираха и животни.

От накипрени кучета и пони до полудиво прасенце. Към 70 групи с над 3 000 участници заляха централния бул."Славянски". Още толкова беше публиката, дошла да се повесели и поснима пъстри костюми, оригинални превъплъщения и танци. До последно всички участници пазеха изявите си в тайна, знаеха ги само работещите в отдел "Култура" на общината, която финансира реализацията на част от проектите.

Деца от забавачки и училища се бяха маскирали на приказни герои, плодчета, цветя, работливи пчели, хлебари. Други разиграваха народни обичаи, трети очароваха журито с танцова хореография. Благодарение на група смелите дами от кв."Дивдядово", които излязоха по сценични бански и паунови пера, шуменският Карнавал заприлича и на този в Рио де Жанейро. На другия полюс по красота бяха цяла дузина Баби Яги, които пристигнаха от село Вехтово, яхнали метли. Точно 200 лв. им бил бюджета за криви носове, островърхи шапки и грим, казаха читалищните деятелки. Ако бяха събирали по лев от ентусиастите, които се снимаха с тях, щяха да изкарат повече.

За първи път на Карнавала бяха поканени домашни животни. Девет стопани дефилираха с костюмирани лаещи любимци. От кокершпаньола Мони на 13 г. до най-малкия ягдтериер Хера на 1 месец всички бяха с шапки, панделки и дантелени калци на краката.

Понито Ели /3г./ пък, дойде чак от село Дибич да тества копитца в чорапи по асфалта на Шумен. То дефилира с тъмни очила и се превърна в голямата атракция за децата, които се надправарваха да го галят. Прасчо от източнобалканската порода с папионка на врата се щураше в публиката всеки път, щом стопанина му Сашо го изпуснеше от повода.

Любимецът е на 5 месеца, живее в гараж, яде царевица и мляко. Облекчи се само веднъж, докато чакаше да дойде редът му за изява.

Повече от три часа продължи шумното карнавално дефиле. Някои от участниците бяха избрали лъскави возила, мотори, а повечето се возеха на платформите на камиончета, които бяха превърнали в сцени за изявите си.

Карнавалът на плодородието в Шумен се провежда на всяка четна година и отдавна е излязъл от рамките на есенното изобилие от реколта, заради развихрената фантазия на местните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони