Шуменци изпратиха Тихомир на световно приключение по Дунав

Шуменският полицай и безспорен приключенец Тихомир Радев /47 г./ пое към Германия в неделя, за да сбъдне своята детска мечта - да преплава Дунав от неговия извор чак до вливането му до Черно море.

Пътешествието му, без аналог, стартира пред зала "Арена Шумен", откъдето го изпратиха десетки приятели и най-близките му хора. "Животът е сега, тук, днес. Следвайте мечтите си!", обърна се към всички Тихомир и се зарече да изпълни маршрута, за който мечтае от дете.

Проектът му "Приключение по Дунав" е роден от "Дунавския лодкар" на Жул Верн още като бил момче, а от две години се готви да преплава 2 500 км с каяк. Ще се храни с каквото намери по бреговете, ще си купува само питейна вода. И както вече заяви пред "Труд", това ще бъде огромно психическо изпитание, не толкова физическо. Няма да се среща с хора, ще избягва урбанизирани територии и ще следва мечтата си. Планирал е да я реализира до 31 август, а през цялото време ще я документират две камери.

В неделя начинанието му беше благословено от отец Пламен, който освети каяка и напомни на пътешественика да се осланя на Божията помощ в трудни моменти. Сигурно е, че те няма да липсват по време на екстремното гребане в режим на оцеляване по поречието на Дунав през Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, България и Румъния. Неговият съидейник Харизан Харизанов, който остава в Шумен, му подари книжна икона на Св.Николай Чудотворец. В багажа на Тишо, който е около 30 кг., няма място за тежки предмети. Единственият талисман, който носи, е гривната на ръката му, подарък от двете дъщери. Изплетена е от парашутно въже, има компас и магнезиева запалка.

Шуменецът потегли с автомобил, шофиран от приятел. До Германия спътник ще му бъде приятелката му Красимира, а на 11 юни ще е последната, която ще прегърне и ще му пожелае успешно завръщане. Да го изпратят в неделя бяха дошли и малките скаути на Шумен. Тишо им е любим учител и децата трудно скриха сълзите си, но обещаха да "изядат" вдъхновилия го роман, докато го чакат да се върне.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони