Шуменци печатали дипломи за висше срещу 2500 лв. (СНИМКИ и ВИДЕО)

Разбитата група реализирала над 100 000 лв. приходи

Криминалисти от Полицейското управление в Шумен пресякоха незаконно производство на неистински дипломи за средно и висше образование. Поне 60 души от цялата страна са се сдобили с кетапи без да учат.

Документът за средно струвал между 1500 и 1800 лв., а мераклиите за висше брояли от 2000 до 2500 лв. Сред произведените "специалисти" има, както преподаватели по история, така и прависти, и най-страшното строители на сгради. Успешната реализация на акцията срещу групата от 8 души оповести в петък шефът на ОДМВР-Шумен ст.комисар Ялчън Расим.

Районният прокурор Соня Александрова обяви, че вече са им повдигнати обвинения за сдружаване с цел създаване на неистински документи с користни подбуди. Всички са пуснати на свобода под парични гаранции между 1000 и 3 000 лв.

Групата била в полезрението на криминалистите още от месец февруари, а преди два месеца влезли в дирите им категорично. Установили, че набирането на "клиенти" ставало чрез интернет сайт, в който имали обява с посочен за връзка телефон и имейл адрес. При контакт с желаещия фалшификаторите обяснявали, че имат лоби в Министерство на образованието. След заплащане на съответната сума документът щял да бъде легализиран и вписан в регистър, обяснявали те.

Поръчителите, около 60 лица от цялата страна, пращали снимка и лични данни. Получавали документа в посоченото от тях населено място чрез куриерска фирма с наложен платеж. Групата пък използвала фалшива лична карта пред куриерската фирма. Реализираните приходи възлизат на над 100 000 лв.

За времето от 11 до 20 декември под надзор на прокурор от районната прокуратура в Шумен са проведени множество процесуално-следствени действия, извършено е претърсване в частни имоти в Шумен и още три града в страната. В един от имотите е намерена и иззета компютърна, сканираща и печатна техника, множество магнитни носители и бланки за удостоверителни документи.

В друго жилище, обитавано от 47-годишния И.К. и сина му на 17 г. е намерена неистинската лична карта. Открити били и 42 грама суха листна тревна маса, която при направения полеви наркотест реагирала на канабис. От останалите адреси са иззети преносими компютри, мобилни апарати. Задържани и разпитани по случая са В.В./23г./, В.С. /19г./ А.Д./20г./ С.Р./48г./ Г.С./19г./ К.М./46г./ И.К./47г./ и непълнолетния му син.

Невероятно но тартор на групата за печатане на ментета е бил 19-годишният Г.С., ученик от Шумен. Схемата е работела благодарение на компютърен специалист, а изготвяните дипломи са били с много високо качество, трудно различими от оригинали с всички нужни атрибути.

60% от дипломите са били за висше образование и по желание на клиентите са били от всевъзможни престижни ВУЗ-ве - Софийския, Великотърновски университет, Икономическия и Свободния университет във Варна, Минно-геоложкия, Нов български университет. Групата е дала квалификация за различни специалности - "информатика", "право", "история", "строителство на сгради", "славянски филология", "финанси", "счетоводство и контрол", "електроинженерство".

Имало дори диплома за физическо възпитание и треньор по гребане от спортната академия. Имитирани са печати, подписи на ректори. Полиция и прокуратура са иззели вече над 30 дипломи за завършено средно и висше образование. Продължава издирването на останалите.

Назначени са множество експертизи. Тепърва ще се изяснява дали някой от получателите е успял да започне работа благодарение на фалшивите документи. Ползвателите на неистински документи също носят наказателна отговорност, коментира прокурор Александрова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право