Шуменци се поклониха пред паметта на Левски

С военен ритуал в Шумен започна възпоменателната церемония по повод 145 години от гибелта на Апостола. Десетки шуменци дойдоха пред паметника на Васил Левски, за да изразят своята почит пред делото и саможертвата на безсмъртния Апостол на българската свобода.

trsh1902-7b

В ритуала за отбелязване на годишнината се включиха представителни роти от Шуменския гарнизон, Общинският духов оркестър „Михаил Биков“ и членове на Родолюбивия комитет „Крум Страшни“, които изнесоха пред паметника на Левски знамената на комитета.

В церемонията участва кметът на Шумен Любомир Христов, областният управител проф. Стефан Желев, зам-ректорът на ШУ„Еп.К.Преславски“ доц. Константин Константинов, представители на общинската и областната администрация, общински съветници, политически, просветни и обществени организации.

"19 февруари е ден за равносметка. Разбрахме ли написаното от джобното тефтерче на революционера? Почувствахме ли душата на човека, отдадена на идеали? Къде затворихме угризенията от миналото? Научихме ли децата си как да обичат своя род? Да отстояват правата си и да ценят свободата си. Издигнатите паметници на признателност с лика на Левски са над 100 в България и извън нейните граници. Върху тях в студения февруарски ден ликът от бронз ни напомня за този, който беше сравнен с „лъв“.

trsh1902-7a Този, чиито добродетели го доближиха до християнската святост. Да направим поклон и тихо да си обещаем – ще живеем така, като да не се срамува от нас Дякона, ще възпитаваме така, че всяко ново поколение да бъде по-добро, по-човечно, по-искрено, по-толерантно, но и по-критично към делата си, защото това ни завеща Апостола“ каза в своето слово за Левски Гергана Илиева, уредник в Регионалния исторически музей.

Ученици от СУ „Сава Доброплодни“ изпълниха песента „Жив е той, жив е“ по текста на стихотворението „Хаджи Димитър“ от Христо Ботев. Възпоменателният митинг завърши с полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България