Шуменци ще се състезават по знания за Войников

 

Ученици от 8 до 10 клас от три шуменски училище ще се състезават по знания за личността на техния съгражданин Добри Войников.

Възпитаниците на математическата гимназия „Нанчо Попович“, СУ „Йоан Екзарх Български“ и „Сава Доброплодни“ ще мерят познанията си за Войников като драматург, музикант и народен будител идната седмица във вторник по инициатива на община Шумен.

Ученическата надпревара е в част на 185 години от рождението на Добри Войников, 160 години от основаването на първия български многогласен ученически хор от разностранната личност и на 150 години от дебюта на първите български актриси, качени на сцената пак от Войников.

Състезанието е в три кръга. В първия учениците по отбори ще отговарят на въпроси, свързани с творчеството и личността на възрожденеца. Във втория етап ще бъдат проектирани на екран различни снимки и фотографии на актриси и театри, свързани с живота и дейността на бележития шуменски деец, за които отборите трябва да разкажат.

В последния трети кръг ще бъдат показани откъси от неговата пиеса „Криворазбраната цивилизация“, а участниците ще трябва да разпознаят героите.

Всеки отбор ще има по 30 секунди време за обсъждане и 1,5 минути за отговор. Той може да се допълни от друг участник или от друг отбор.

За участие трябва да се готви и публиката. Ще има въпроси и награди и за знаещи зрители, съобщават от кметството.

Както "Труд" писа, тържествата, посветени на Войников шуменска делегация стартира в Браила, Румъния, навръх рождения му ден през ноември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони